Szép Zalában születettem területi fordulója

2018.11.23. 17:30

A zalaiak éneklik legszebben a zalai dalokat

Több mint négyszáz általános és középiskolás lépett fel pénteken a Szép Zalában születtem népdalverseny gyenesdiási területi fordulóján, melyen a tét a megyei döntőre való továbbjutás volt.

Keszey Ágnes

A Szép Zalában születtem versennyel idősebb Horváth Károly és Vajda József zalai népdalkutatók munkássága előtt tisztelegnek. Több helyszínen szerveznek területi fordulókat: Zalaegerszegen és Lendván ezt követően, Zalaszentbalázson már korábban, pénteken pedig Gyenesdiáson daloltak az iskolások.

- 17 településről, 22 intézményből jöttek dalosok: 435 gyermek énekelt. Örültünk a nagy létszámú jelentkezésnek, hogy a gyerekek felvállalják, hiszen a népdalkincs továbbadása és bemutatása nagyon szép dolog – összegezte Csordásné Fülöp Edit, a területi forduló szervezője. A zsűri számára kedvezőtlen tapasztalat volt, hogy többen nem az életkoruknak megfelelő dallal léptek színpadra, vagy azért, mert hangterjedelmük még nem alkalmas a választott ének előadására, vagy mert témájában, tartalmában nem nekik való. Figyelték azt is, milyen kifejező az előadásmód, milyen a gyerekek kiállása, s ruházata.

- Évek óta hangsúlyozzuk, hogy a zalaiak a zalai népdalt tudják szépen énekelni, zömmel e dalok hangzottak el itt. Zala, Göcsej zárt vidék volt az évszázadok során: az emberekre és a népdalokra is az egyszerűség a jellemző. Témájukat tekintve a szerelmi-, a munkás és a katonadalok a leggyakoribbak. Sok gyermekdalt is hallottunk, többségében zalai gyűjtésből származókat- mondta el Beke Miklósné szakértő, népdalkör vezető, aki ifjabb Horváth Károly, a Népművészet Ifjú Mesterével, népzenetanárral együtt bírálta a produkciókat. A verseny végeztével az arany fokozatot szerzett egyéni énekesek és énekegyüttesek jutottak tovább az áprilisban megrendezendő megyei döntőre, melynek ugyancsak Gyenesdiás ad majd otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában