Kultúra

2018.10.02. 07:00

Rendhagyó irodalomóra, képeslap, író-olvasó találkozó az Őszi könyvtári napok keretében

Az Őszi Könyvtári Napok országos rendezvénysorozatához szinte valamennyi zalai bibliotéka csatlakozott.

Arany-Horváth Zsuzsa

Gyenes Imre könyvtáros zalai képeslapokat mutatott be a megyei könyvtárban Fotó: Pezzetta Umberto

Egy héten át várják színes programokkal az olvasókat, érdeklődőket a megye könyvtárai. A könyvhetet vasárnap zárják, ekkor könyvvásárokra kerül sor az egész nap nyitva tartó az intézményekben. Tegnap a megyeszékhelyen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban Gyenes Imre könyvtáros a képeslapok üzenete címmel tartott előadást, melyből kiderült, hogy az első, ágyú mellett álló tüzért ábrázoló képeslapot egy oldenburgi kereskedő készítette 1870-ben, az első magyar lap pedig az 1896-os millenniumhoz kapcsolódik. A XIX.-XX. századi zalai lapokon jellemzően a városok műemlékeit, fő utcáit látjuk. Miután kiveszőben van ez a szép szokás, a gyűjtemények felértékelődnek.

Gyenes Imre könyvtáros zalai képeslapokat mutatott be a megyei könyvtárban Fotó: Pezzetta Umberto

Ma ugyanitt 11 és 17 órakor dr. Mihalecz Gábor családterapeuta tart előadást, október 3-án, szerdán 13.30-kor Kiss Gábor igazgató alulnézeti történelmi foglalkozásra várja a középiskolásokat, azután Bajzáth Mária mesepedagógus érkezik, aki kettőkor és ötkor találkozik a népmese iránt érdeklődőkkel. Október 4-én 11 órakor Melinda Macgill képgrafikus a képregény rejtelmeibe avat, Perczel Enikő dramaturg pedig 14 órakor a műfordításról beszél. Aznap 17 órakor Tódor Tamás turisztikai szakember Egerszeg kincseit veszi számba. Október 5-én 12 órakor Gyapay Vera Cimborákkal kalandozik, 6-án 10-től a szabadságharc hőseire emlékeznek közösen, 7-én Ambrus Attilával találkozhatnak a látogatók. A József Attila Városi Tagkönyvtár szervezésében ma ötkor Ságodban Gaál Boglárka családterapeuta, október 3-án 11-kor Kozári Dorka tart előadást, 5-én egy órától a Keresztury- házban lesz irodalmi barangolás. Hévízen, a városi könyvtárban szerdán 10.30-kor Mikola Péter, a Zorka mesék írója érkezik a közönséghez, október 4-én 10 órakor Nyulász Péter jóvoltából a Balaton legendája éled újjá a Helka-trilógia révén, pénteken 17 órakor Szurovecz Kitti könyvbemutatóját tartják. Keszthelyen a Fejér György Városi Könyvtárban ma 17 órakor mutatják be Lóczy Lajos A Balaton földrajzi és társadalmi állapotainak leírása című, először 1920-ban megjelent, olvasmányos ismeretterjesztő kötetét, melyet Lóczy István, az Imedias Kiadó vezetője ajánl az érdeklődők figyelmébe. Október 4-én, csütörtökön 17 órakor a Kucsera János Tíz évszázad magyar emlékei Bajorországban című kötete következik, pénteken ötkor pedig a zenéé lesz a főszerep.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában