Irodalom – szabad téren

2018.06.05. 08:00

Zalában is gazdag programmal vár mindenkit a 89. Ünnepi Könyvhét

Június 7-e és 11-e között immár 89. alkalommal kerül megrendezésre az Ünnepi Könyvhét, a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe.

Arany Horváth Zsuzsa, Horváth-Balogh Attila

A fővárosi megnyitón a Vörösmarty téren Berg Judit gyerekkönyvíró beszél Illusztráció: Shutterstock

Supka Géza álma az irodalom, a könyvkiadás, író és olvasó találkozásáról – „ingujjban, közvetlen, bohém formában” – öt napon át tartó, majdnem kétszáz kiállítót megmozgató, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, dedikálásokkal, zenés programokkal tarkított rendezvénnyé terebélyesedett.

A fővárosi megnyitón a Vörösmarty téren Berg Judit gyerekkönyvíró beszél Illusztráció: Shutterstock

Zalaegerszegen június 5-én, azaz ma este fél hétkor a zalai származású író, kritikus, Turbuly Lilla Alkonykapcsoló című verseskötetét mutatják be a Kossuth utcai Mimosa Lounge kávéházban. A szerzővel Gyenes Imre könyvtáros beszélget, az esten közreműködik Kátai Kinga, Sztarenki Pál, Mihály Péter, Madák Zsuzsanna, a Hevesi Sándor Színház művészei. Június 6-án, 17 órakor a József Attila Városi Könyvtárban író-olvasó találkozót tartanak Réti László krimiíróval, akivel a könyvtár munkatársa, Szakál Eszter beszélget. Ugyanaznap fél hétkor a Deák Ferenc Megyei Könyvtárban új szerzőket avat a bibliotéka gondozásában megjelenő internetes folyóirat, a Deákkert. A tematikus szépirodalmi portál alkotóit – Balaton László, Varga Zoltán, Kocsis Tamás – Tóth Imre költő-szerkesztő és Gyenes Imre szerkesztő mutatja be a nagyközönségnek. A hivatalos zalaegerszegi könyvheti megnyitót június 7-én, csütörtökön 17 órakor rendezik meg a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központ Caffé elnevezésű helyszínén, ekkor lapozhatunk bele a Pannon Tükör idei 3. lapszámába, melyet Bubits Tünde főszerkesztő mutat be. Az irodalmi találkozón Cséby Géza A keszthelyi Helikon című és Nagy Gábor Utassy-kötete (Közelképek írókról) is terítéken lesz. Utóbbi szerzőjével Nagygéci Kovács József, a Pannon Tükör on-line főszerkesztője beszélget, míg Cséby Gézát dr. Gyimesi Endre faggatja a keszthelyi művészeti alkalom kapcsán lezajlott gyűjtőmunkáról. A következő héten, június 12-én, kedden 17 órakor Péntek Imre József Attila-díjas költő alkotói útját Bakonyi István tárja az érdeklődők elé a Mimosa Lounge- ban.

Nagykanizsán június 7-én, 16.30-kor mutatják be a Halis István Városi Könyvtárban Kocsis Katalin: Nagykanizsáról a bécsi operaház színpadára című könyvét. A szerzővel Czupi Gyula könyvtárigazgató beszélget. Másnap, pénteken 18 órakor szintén a bibliotékában Vlaszák Géza: Hatvan év a fociban Nagykanizsán című könyvének bemutatójára kerül sor, a szerző beszélgetőtársa Kardos Ferenc igazgatóhelyettes lesz. Június 11-én 13 órakor a könyvtárban ugyanő szerzőként mutatkozik be. Beszélgetőtársa Czupi Gyula lesz, könyve pedig A nagykanizsai központi temető kulturális kalauza címet viseli. Kedden 18 órakor a Honvéd Kaszinóban Polgár József: A 13-as számról című könyvét mutatják be. Közreműködik Antal Gergő. Június 14-én 16.30-kor ismét a Halis István Városi Könyvtár lesz a bemutató helyszíne: Kertai Zalán – Máday Norbert: Borsody, a vívómester című kötetét ajánlja az érdeklődők figyelmébe Gausz Tamás, a Magyar Szablyavívó Iskola oktatója. A hétfői és keddi könyvbemutatón Balogh László, a humán bizottság elnöke mond bevezetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában