Mindent szabad

2018.06.11. 16:37

Ismertették a múzeumok éjszakája programjait az egerszegi Göcseji Múzeumban

A június 23-án esedékes múzeumok éjszakája programjáról tartottak hétfőn sajtótájékoztatót a Göcseji Múzeumban.

Magyar Hajnalka

Sajtótájékoztató a múzeumi romkocsmában, szemből a programokat ismertető szakemberek Fotó: Magyar Hajnalka/Zalai Hírlap

Az átalakítás előtt álló múzeum speciális helyzetben várja az év e jeles éjszakáját, hiszen kiállításai immár lebontva, vitrinjei üresek. E helyzetet úgy fordították javukra, hogy a régi megyetörténeti kiállítás hűlt helyén romkocsmát rendeztek be, amely egyik fő helyszínként szolgál majd június 23-án. A speciális helyzet arra is módot kínál, hogy a betérők most olyasmit is megengedhetnek maguknak – falakra festeni, padlón üzenni – amit máskor soha. Erről is beszélt bevezetőjében Kaján Imre múzeumigazgató, majd a programcsokor főbb elemeit mutatták be a szervező és kapcsolódó intézmények. A Göcseji Múzeum rendezvényeiről Sümeginé Horváth Anita, a törvényszék programjairól dr. Vándor Virág, a rendőrség és az ügyészség kapcsolódásáról Sznopek Veronika és dr. Pirger Csaba, a könyvtár kínálatáról Tóth Renáta, a MOGIM terveiről pedig Tóth János igazgató beszélt.

Sajtótájékoztató a múzeumi romkocsmában, szemből a programokat ismertető szakemberek Fotó: Magyar Hajnalka/Zalai Hírlap

Programok Zalaegerszegen

A Göcseji Múzeumban a romkocsmában számos érdekes előadás mellett koncertek lesznek, fellép a Tarisznyások együttes, felcsendülnek kelta dalok, francia sanzonok, s a modern verselés, a slam-poetry is teret nyer. Az éppen zajló foci VB-re való tekintettel meccsnéző szalont is berendeznek, így a szurkolni vágyók sem maradnak le semmiről. Kuriózumként aktkiállításra térhetnek be a 18 éven felüli látogatók, ahol a múzeum gyűjteményének témához illő darabjait vonultatják fel, irodalommal fűszerezve. A divat sem marad ki a kínálatból, emellett a gyerekek középkori viseletben fényképezkedhetnek, a földszinti időszaki kiállítótérben pedig három alkalommal is népek táncai kelnek életre, ízelítőt nyújtva egyebek mellett a kubai, ír, brazil, francia, spanyol, mexikói stb. tánckultúrából. A múzeumkert további koncertekkel szolgál, Béres Katalin pedig A belvárosi szórakozóhelyek nyomán címmel invitálja sétára az érdeklődőket.

A Zalaegerszegi Törvényszéken a nyitott igazságügy szlogen jegyében egyebek mellett megnézhetjük a Megérte? című jogtudatformáló filmet, bepillanthatunk a tárgyalótermekbe, s a bíróságtörténeti kiállításra. A rendőrség és az ügyészség új partnerként jelentkezett idén, jóvoltukból bűnmegelőzési kiállítások nyílnak, Amikor kattan a bilincs címmel rendőrségi bemutató lesz, ismerkedhetünk a bűnügyi technikusok munkájával, de akár stilizált cellában is fotózkodhatunk.

A megyei könyvtár az 50-es, 60-as évek irodalmát, zenéjét és filmjeit idézi meg, korabeli táncdalfesztiváli és híradós filmrészletekkel, a program címe Kovács Kati örökzöldjére utalva: Nem leszek sohasem a játékszered.

A Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban kiállítás nyílik a MAORT történetéről, a gyerekeket kézműves és kincskereső foglalkozások várják, s óránként tárlatvezetést is indítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában