Keszthelyen

2018.06.12. 07:40

Az Orgona Lordjai a Balaton-parton

Hamarosan újra Zalában lép fel Rákász Gergely koncertorgonista. A művész ezúttal Lords of the Organ című műsorát hozza el Keszthelyre.

Horváth-Balogh Attila

Rákász Gergely tavaly ősszel Nagykanizsán, a református templomban lépett fel Fotó: Archív/Gergely Szilárd 

Rákász Gergely évről-évre visszatérő vendége Zalának, sőt, van, hogy évente kétszer is fellép a megyében – az idei ilyen év, ősszel hagyományosan Nagykanizsára látogat csapatával és a klasszikus muzsika legnagyobb alkotóival.

Rákász Gergely tavaly ősszel Nagykanizsán, a református templomban lépett fel Fotó: Archív/Gergely Szilárd

De ne tekintsünk annyira messze, hiszen legközelebb július 1-jén, 20.30-kor ad koncertet Zalában Keszthelyen, az evangélikus templomban.

- A Lords of the Organ sorozat a hangszer legnagyobb szerzőit és örök életű műalkotásaikat állítja színpadra – mondta lapunknak Rákász Gergely. – Az Orgona Lordjai koncert egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikákat, friss érdekességeket és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából, Bachtól, Ravelen át Gerschwin-ig. Nem titkolt célom volt már a címválasztással is, hogy amint Michael Flatley Lord of the Dance sorozata valami nagyon ősit, elementáris erejű és értékes műfajt a széles tömegek számára is érdekessé tett, ugyanez megtörténhessen az orgonával is. Ugyanis szembe kellett néznem vele, hogy a hangszerem sokak szemében az unalom és a régimódiság szimbólumává vált. Évek óta dolgozom ez ellen a negatív trend ellen mind a látványkoncertjeimmel, mind a zenetörténeti narrációkkal, és ez a műsor újabb lépés ebben az irányban. Nagyon boldog vagyok, mert az indítás sikertörténet, minden helyszínen telt házzal és rengeteg tapssal. Az idei Lordok – Gershwin, Vivaldi és a mindig megszólaló Bach vezetésével – remélem, folytatják majd ezt a trendet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában