Új szerzők, krimi és folyóirat

2018.06.08. 07:30

A 89. Ünnepi Könyvhét zalaegerszegi rendezvényeiről

Tegnap országszerte egyszerre zajlottak a 89. Ünnepi Könyvhét megnyitórendezvényei. A megyeszékhelyen a Keresztury VMK-ba gyűltek délután a könyvek és az irodalom barátai.

Arany Horváth Zsuzsa

Tegnap, az országos eseményekkel egy időben nyitották meg a zalai ünnepi könyvhetet a Keresztury VMK-ban. A Pannon Tükör új számának bemutatója mellett Cséby Géza A keszthelyi Helikon című és Nagy Gábor Utassy Józsefről szóló monográfiája is terítékre került. A képen (balról) Cséby Géza, Bubits Tünde főszerkesztő és Nagy Gábor író.

Az egybegyűlteket Kiss Gábor, a megyei könyvtár igazgatója köszöntötte. A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Pannon Tükör című folyóirat közös rendezvényén a 23. évfolyamában járó regionális művészeti folyóirat legújabb számát Bubits Tünde főszerkesztő, prózaíró tanár mutatta be. Az idei 3. lapszámban több rangos, ismertségnek örvendő szerzővel találkozhatunk: Egressy Zoltán és Szvoren Edina írta a Pannon Tükör gyorsan kedveltté vált Egy mondat című rovatát, de Marno János, Kollár-Klemencz László és Kácsor Zsolt írásait is olvashatjuk.

A zalaiak közül Tóth Imre költő jelentkezik új verssel, a lendvai irodalmi életre rávilágító fejezetben pedig Göncz László történelmi korokat átívelő időutazása, a túlélés zálogát kereső nagyívű drámája, illetve részlete, és Szúnyogh Sándor költészetének megidézése olvasható, utóbbi Bence Lajos tollából. A 60 éves Farkas Ferenc szobrász művészi életútját dr. Kostyál László művészettörténész elemzi a Pannon Tükörben.

A könyvheti megnyitó két új kötet bemutatásával egészült ki: Cséby Géza A keszthelyi Helikon című kötetét dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társasága elnöke, volt országgyűlési képviselő, polgármester ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Nagy Gábor József Attila-díjas szerző a zalai irodalom egyik fogadott, ám meghatározó alakjáról, Utassy Józsefről szóló monográfiáját a Pannon Tükör on-line főszerkesztője, Nagygéci Kovács József segítségével ismerhette meg a közönség, a szerkesztő a szerzővel beszélgetett a kötet előzményeiről.

Tegnap, az országos eseményekkel egy időben nyitották meg a zalai ünnepi könyvhetet a Keresztury VMK-ban. A Pannon Tükör új számának bemutatója mellett Cséby Géza A keszthelyi Helikon című és Nagy Gábor Utassy Józsefről szóló monográfiája is terítékre került. A képen (balról) Cséby Géza, Bubits Tünde főszerkesztő és Nagy Gábor író.

A rendezvények már elkezdődtek

A könyvheti rendezvények a megnyitó előtt elkezdődtek Zala megyében, így szerdán este a Mimosa Lounge Kávéházban adott számot a munkájáról a Deákkert elnevezésű, a megyei könyvtár égisze alatt ez évben útjára indult szépirodalmi internetes portál. Tóth Imre és Gyenes Imre vetített képekkel mutatta be a portál szerkezetét, amelyben a helytörténet is hangsúlyos helyet kapott, hiszen a korábbi sajtótermékek hírei repítenek Zala múltjába.

Tóth Imre szerkesztő, Varga Zoltán, Balaton László, mögötte Gyenes Imre szerkesztő és Kocsis Tamás a Deákkert internetes szépirodalmi portál bemutatásán Fotók: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A tehetségkutatás és közléshez jutás fontos küldetése a Deákkertnek, ennek szellemében három szerző is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

Balaton László szépprózával, novellákkal jelentkezett a portálon. A civilben a Göcseji Falumúzeum munkatársa le sem tagadhatná a természet és a néprajz iránti vonzódását, erről írásai is tanúskodnak, de mint mondta, akik ismerik a foci iránti rajongását, már várnak tőle e témában is írást.

Varga Zoltán verseket mutatott a közönségnek: a zalakoppányi születésű, Zalaegerszegen diplomát szerző alkotó ma Nagykanizsán él, az avantgarde-ban találta meg leginkább a neki megfelelő lírai formákat, de barátok inspirációjára számos groteszk költemény is van a tarsolyában, ezek az idevágó legjobb magyar irodalmi hagyományok nyomán haladnak.

A Vajdaságból érkezett Kocsis Tamás a közművelődésben dolgozik, most épp Zalában. Prózái könnyednek tűnnek, de megélt, továbbgondolt mondandót hordoznak. A portálon A kalapos lány története olvasható tőle.

Réti László a Falak mögött című kötetével a városi könyvtárban

Szerdán a hazai kortárs krimiirodalom kedvelői a József Attila Városi Tagkönyvtárban találkozhattak Réti Lászlóval, aki korábban Marcus Meadow álnéven publikált, így ismerheti az olvasótábora. Az egykori rendőrségi nyomozó új kötete, A Falak mögött a talán nem is túl távoli jövőbe vezet, amikor Európát falak, kerítések veszik körül a fenyegetettség miatt, s a magyar egyetemi tanár, az amerikai újságíró, az iszlám terrorista és a bevándorlási hivatal ügynöke körül bonyolódnak a szálak.

A könyvheti rendezvények sorában mutatták be tegnap a zalaegerszegi Fitos Adrián Készülődés című első kötetét, melyre lapunkban visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában