Interaktív zenei kiállítás

2018.04.17. 12:00

Zalai hangszersimogató

Öt nap alatt mintegy 2200 látogatója volt a Hangszert a kézbe elnevezésű interaktív zenei kiállításnak a dél-zalai városban. Ezzel az immár második éve zajló sorozat 16. állomása is sikeresen ért véget.

Gyuricza Ferenc

Temesi Bertalan basszusgitáros tart rendhagyó tanítási órát

Mindezt Andrásik Remo, az eseményt szervező és koordináló Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) főtitkára mondta lapunknak. Kiemelte: a látogatói számot tekintve a nagykanizsai rendezvény a középmezőnyben foglal helyet, ám a hangulatát tekintve az egyik legjobban sikerült program volt.

- A Hangszert a kézbe elnevezésű interaktív kiállítást olyan szándékkal hoztuk létre, hogy elsősorban a fiatal, de akár az idősebb generációk számára is megtapasztalhatóvá tegyük az élő zenélés örömét – magyarázta Andrásik Remo. – Ennek érdekében a Hangfoglaló Program támogatásával egy 140 állomásra kiterjedő hangszer- és hangtechnikai eszközparkot vonultattunk fel, ahol az érdeklődők a kezükbe vehetik, s ki is próbálhatják az eszközöket.

A HANOSZ főtitkára azt is elmondta: az általuk többnyire csak hangszersimogatónak nevezett lehetőséget a betérők örömmel használják ki, s nemcsak azok vesznek kezükbe hangszert, akik már rendelkeznek előképzettséggel, de azok is, akik még sosem játszottak rajtuk. A program célja éppen az, hogy átélhető zenei élményeket nyújtson minden érdeklődő számára. Andrási Remo azt is hozzátette: a hangszersimogatón a klasszikus, a népzenei, valamint a könnyűzenei hangszerek egyaránt megtalálhatóak, hiszen számukra a zenélés valamennyi ága fontos és támogatandó cél.

Temesi Bertalan basszusgitáros tart rendhagyó tanítási órát
Fotós: g

A Hangszert a kézbe rendezvényei azonban nem csak az interaktív hangszerkiállításokra terjednek ki, előadásokat és rendhagyó tanítási órákat is tartanak ilyenkor. Ezek közreműködői sokszor közismert, népszerű zenészek, akik nemcsak szakmai információkat adnak át a hallgatóságuknak, de saját történeteiket, tapasztalataikat is megosztják a közönséggel, vagy személyre szabott kérdésekre felelnek.

A nagykanizsai programban 24 ilyen hangszeres és hangtechnikai kurzus, vagy rendhagyó énekóra kapott helyet, mások mellett a szövegíró Lombos Márton, a többek közt Ákos mellett is megfordult Kékkői Zalán gitáros, a Földes Hobo László zenekarában szintén a gitáros posztján álló ifj. Tornóczky Ferenc, az egyik legjobb hazai basszusgitárosnak tartott Temesi Bertalan, vagy a Belmondo zenekar frontembereként is ismert zeneszerző-szövegíró Czutor Zoltán közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában