Színjátszás, hit, öröm

2018.04.03. 07:00

Oberfrank Pál fontosnak tartja a sokrétű szakmai munkát

Színjátszásról, hitről, direktori teendőiről beszélgettünk a veszprémi Petőfi Színházat igazgató Ober-frank Pál színművésszel.

Laskovics Márió

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színmûvész úgy véli, a jó színésznek meg kell találnia a saját hangját, atmoszféráját Fotó: Nagy Lajos

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója 1964-ben született Budapesten, mondhatni művészcsaládba. Habár a Piarista Gimnáziumban rendszeresen szerepelt a diákszínjátszó kör előadásain, édesapja útját követve előbb kereskedelmi diplomát szerzett, s csak aztán végezte el a színművészeti főiskola színész szakát.

- Nehezen megfogalmazható, mi munkál az emberben fiatalon. Hiába próbáltam meg elkerülni a színészi pályát, nem tudtam, mert kényszerérzetem volt, hogy nekem muszáj ezzel foglalkoznom, hogy a színház, a színjátszás érdekel. Mindez megmagyarázhatatlanul és olyan erővel dolgozott bennem, hogy végül is nem tudtam mást csinálni – vall indíttatásáról.

Kiből lesz jó színész?

Kérdésünkre, hogy mitől lesz valakiből jó színész, úgy fogalmazott: akkor lesz valaki jó, ha elér arra a fokra, hogy mindazt, amit el kell játszania egy szerepben, önmagáévá tudja tenni, és hitelesen tudja megfogalmazni. Ehhez belső biztonság szükségeltetik, az embernek meg kell találnia a saját hangját, atmoszféráját. Gondolatilag, képzeletben be kell állni a szerep mögé, megkeresve a szerep és a színész közötti azonosságokat.

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színmûvész úgy véli, a jó színésznek meg kell találnia a saját hangját, atmoszféráját Fotó: Nagy Lajos

- Például előfordul, hogy az ember gyilkos indulatokat érez. Ezen érzetek megidézésével hitelesíteni tudom egy gyilkos karakterét. Nem kell gyilkossá válnom ahhoz, hogy eljátsszak egy ilyen szerepet, elég arra gondolnom, milyen volt bennem az adott pillanatban gerjedt indulat.

Ez egy furcsa, összetett dolog, mindegyikünkben benne van minden. Amikor egy szerepet vagy akár egy verset tanulunk meg, akkor az ahhoz szükséges érzelmeket kell előhívnunk. S ha ezt sikerül különösebb erőlködés nélkül, hitelesen előadni, akkor a közönség is érez egyfajta azonosságot – magyarázza a színművész.

Vallás

Oberfrank Pál életében fontos szerepet tölt be a vallás. Azt mondja, a hit erőt, biztonságot adhat, valamint egyfajta vertikális gondolkozást feltételez. Az ember felfelé is lát, nemcsak a minket körülvevő világban hisz, hanem abban is, hogy van az életnek valami más minősége, értelme. Ez már közel áll a költészethez, a művészethez, a kultúrához. A hit sokat segíthet bizonyos érzések megfogalmazásában, megélésében és átadásában.

Oberfrank Pál nyolcadik éve vezeti a Veszprémi Petőfi Színházat, direktori teendői kapcsán elmondta, öröm számára a közönséggel való találkozás, és hogy látja, szeretik őket, odafigyelnek rájuk, valamint hogy hatnak az előadásaik. Ezt bizonyítja, hogy 19 500 bérletessel rendelkeznek. Nehézségek a financiális, logisztikai, munkajogi területeken adódnak. Nem mindig van szinkronban a munkáltató és a munkavállalók szándéka. Áprilisban hirdetik ki az új bemutatókat, azt ígéri, a teátrumnak megint gazdag és jó évada lesz.

Veszprémi feladatai miatt most nincs annyira szem előtt, így kevesebb filmes és szinkronszerepre kérik. De továbbra is eleget tesz a felkéréseknek, mert fontosnak tarja a sokrétű szakmai munkát. Önálló Radnóti-estjeivel folyamatosan járja az országot. Mint mondja, a versek sok mindenről beszélnek – Istenről, hazáról, családról, szerelemről, történelemről, reményről -, amit magánemberként ő is lényegesnek tart. Rengeteg elfoglaltsága miatt nem nagyon van magánélete, de ha lesz szabadideje, sokat utazik majd...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában