Játékos tanulás

2018.03.28. 13:30

Kulturális értékekről szóló kifestőt mutattak be Egerszegen

A gyerekekkel ismerteti meg játékosan a népi kulturális értékeket az a kifestőkönyv, amit kedden sajtótájékoztatón mutattak be a városházán. Szerzője, Laposa Julcsi öt Kárpát-medencei dialektust választott ki.

Arany Gábor

Laposa Julcsi a dalos foglalkoztató füzettel Fotó: Arany/Zalai Hírlap

Dunántúlról Rábaközt, Felvidékről Palócföldet, a Tiszántúlról Dél-Alföldet, Erdélyből Kalotaszeget, valamint Moldvát. A Népi hang-színek című füzetben szerepelnek rajzok a táj-egységek viseleteiről, ezeket a gyerekek kiszínezhetnek. Emellett minden tájegységből gyerekdalok, kottákkal együtt, sőt, a dalok a mellékelt CD-ről is meghallgathatóak.

Párizsban született meg az ötlet

Laposa Julcsi szavaiból kitűnt, az ötlet Párizsban fogant meg benne, amikor a Sorbonne egyetemen kultúraközvetítés, zenei mediáció szakirányon tanult, és szerzett diplomát. Az egyetemen az oktatói azt hangsúlyozták, hogy komplex művészeti neveléssel kell eljuttatni a zenét a gyerekhez. Mint elárulta, a népzenei oktatásban az élménypedagógiai módszert volt módja már kipróbálni zalaegerszegi és muravidéki óvodákban. A zenei nevelés pedig az énekes játékon alapszik, magyarázta.

Laposa Julcsi a dalos foglalkoztató füzettel Fotó: Arany/Zalai Hírlap

A 4-10 éves gyermekeknek szól a füzet

A most megjelent foglalkoztató füzet alapgondolata, hogy a népdalok és a játékok, a viseletekkel együtt jussanak el a 4-10 éves gyermekekhez. Ezt szolgálják Füle Viktória rajzai a hímzésmintákról és a népi viseletes babákról, no meg az autentikus kiszínezésükhöz segítséget nyújtó rajzokat is megtalálni a füzetben. Laposa Julcsi elmondta, hogy a CD-mellékletről is meghallgatható dalok felvételében ötven zalai, főleg gyenesdiási diák vett részt. A sorozat első darabját jelentő Népi hang-színek folytatásaként az évszakokat mutatja majd be, szintén a népdalokkal.

A Tekenyéről származó Laposa Julcsi nyolc évvel ezelőtt érettségizett az egerszegi Mindszenty-gimnáziumban, gyermekkora óta kötődik a zenéhez, a Zala zenekar énekes-hegedűse, Magyarországon elsőként szerzett zenei mediátor diplomát a Sorbonne-on, beválasztották az 50 Tehetséges magyar fiatal nevű programba, számos zenei verseny győztese, díj birtokosa.

Balaicz Zoltán polgármester a keddi sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy Laposa Julcsi és a Zala zenekar rendszeres résztvevője az önkormányzat rendezvényeinek. Örömmel fogadták a nevelést segítő kiadvány ötletét, és a város a Népi hang-színekből száz példányt vásárolt meg, ezeket eljuttatják a zalaegerszegi óvodákba, mind a nyolcvan csoporthoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában