Jókai Mór, újragombolva

2018.02.13. 08:00

Rendezvények a magyar széppróza napja alkalmából Zalaegerszegen

Jókait olvasva gondoltam... címmel tartott hétfőn rendhagyó irodalomórát Kalapos Éva Veronika író, a magyar széppróza napja alkalmából.

Magyar Hajnalka

Kalapos Éva Veronika a Zrínyi-gimnázium diákjai körében

Fotó: Katona Tibor

Idén első alkalommal ünneplik meg Kárpát-medence szerte Jókai Mór születésnapján, február 18-án a magyar széppróza napját.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár is, ennek jegyében hívta vendégül a népszerű ifjúsági írót, Kalapos Éva Veronikát.

A kamaszoknak szóló regényeiről ismert szerző hétfőn a Deák téri bibliotékában és az Apáczai Csere János Tagkönyvtárban egyaránt beszélgetett olvasóival műveiről, Jókai Mórról, valamint a regény műfajának egykori és mai jellemzőiről. Az írónő kedden Csonkahegyháton és a József Attila Városi Tagkönyvtárban is fellép.

A folytatásban a hét során még Bubits Tünde, a Pannon Tükör főszerkesztője, valamint Vörös István író, József Attila-díjas költő is tart közös irodalomórákat. A Jókai újragombolva című program azt fejti fel, mit adott korának, s mit a 21. századnak a „nagy magyar mesemondó”.

Kalapos Éva Veronika a Zrínyi-gimnázium diákjai körében
Fotós: Katona Tibor

A rendezvény február 16-án, pénteken Lendvára látogat, ahol a kétnyelvű általános iskola 7-8. osztályos tanulói elmélkedhetnek a fentiekről. Ezt megelőzően, február 15-én, csütörtökön 17 órakor a megyei könyvtárban Vörös István Thomas Mann kabátja című új regényét mutatják be, a műből részleteket ad elő Farkasné Kovács Éva.

Fotós: Katona Tibor

A széppróza napjához kapcsolódó rendezvények sorát február 19-én, 14 órakor a „Deák kert” irodalmi hírportál bemutatkozása zárja a megyei könyvtárban. Az intézmény új szolgáltatása híreket, elemzéseket és műveket egyaránt közkinccsé tesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában