Kiállítás

2018.02.13. 14:00

A Móricz Galériában vendégeskedik a cserszegtomaji MŰSZAK tárlata

A Művészek Szabad Alkotóközössége (MŰSZAK) VII. Nemzetközi Művésztelepének kollekciójával ismerkedhet a közönség március 7-ig a Móricz Galériában.

Magyar Hajnalka

Néhányan a kiállítók közül Fotók: Magyar Hajnalka

A Cserszegtomajon, Takács Ferdinánd festőművész kertjében tanyát vert alkotótelep ihletadó tematikája az elmúlt nyáron a Balaton és a szabadság, valamint Halápy János (1893-1960) pórszombati születésű – egy pedagóguscsalád 8. gyerekeként látta meg a napvilágot – festőművész életműve volt.

- Sikerült kikölcsönöznünk a Balatoni Múzeum tulajdonában lévő Halápy-festményeket, s a művésztelep kezdetén kamarakiállítással tisztelegtünk emléke előtt – idézi fel az elmúlt nyár egy emlékezetes mozzanatát a művésztelep vezetője, Takács Ferdinánd. – Idén ünnepeljük Halápy János születésének 125. évfordulóját, de mi már tavaly megelőlegeztük a tisztelgést, hiszen hagyományos törekvésünk, hogy szorgalmazzuk a kissé talán elfeledett művészeink újrafelfedezését. Van mire emlékeznünk, Halápy János ragyogó kvalitású festő volt.

Takács Ferdinánd, Takács-Szencz Lívia és dr. Cséby Géza. A háttérben a Halápy Jánosnak szentelt akciófestés eredménye

 

Genovában például Szőnyi Istvánnal, Vaszary Jánossal és Rippl Rónai Józseffel együtt állított ki. Jó barátja volt Bartók Bélának, s Egry Józseffel szintén szoros kapcsolatot ápolt, leveleztek. A 20-as évek végétől Balatonfüreden is volt műterme, gyakran festette a Balatont. El is nevezték a Balaton ezerarcú festőjének, ami csak részben állja meg a helyét, hiszen számos más téma is foglalkoztatta.

- Alkotótelepünk 2017 nyarán is nagyon eredményes volt, 28 képzőművész és 5 irodalmár kapcsolódott be a programba – folytatja Takács Ferdinánd. – A hagyományos akciófestésben újítottunk, nem vászonra, hanem üveglapra festett Horváth Melinda, Illés Major Julianna és Takács-Szencz Lívia. A közel nyolcvan fős érdeklődő közönség így folyamatában is láthatta a kompozíció alakulását, a festék terülését az áttetsző üveglapon.

Elöl Tirnován Kata (Pápa) kisplasztikája, hátul Laluk György (Budapest) és Lichtenwaller Zoltán (Garabonc) festménye
Takács Ferdinánd (Cserszegtomaj) vízparti köveket ábrázoló munkája

Ugyancsak hagyomány, hogy az akciófestést irodalmi est követi, melynek keretében a meghívott költők verseikből olvasnak fel. Ők is hozzáteszik a maguk alkotását a kulturális piknikhez, s a művésztelep apropóján születő versekhez Takács-Szencz Lívia rendre montázs-illusztrációkat készít, amelyek szintén láthatók e tárlaton. Az alkotó tartalmas évet tudhat maga mögött, hiszen tavaly szeptemberben a Zala Megyei Önkormányzat Zala György díjjal ismerte el művésztelepszervezői és alkotói érdemeit.

- Öröm és felelősség is egyben ez a kitüntetés, különösen szíven ütött, hogy Zala György nevét viselő díjat vehettem át – reagál Takács-Szencz Lívia. – Remélem, hogy jövőbeli munkáimmal is méltó leszek az elismeréshez. A nyári művésztelepünkön bőven szerezhettem ehhez inspirációt, hiszen mindig élmény találkozni a nemzetközi csapattal, amelyben régi barátok és új alkotók is akadnak. Szerencsére mit sem fogyott a lendület, őrizzük az elveinket, a művésztelep szellemiségét, s már javában készülünk a következőre.

Szényi Zoltán (Zalaegerszeg) vízparti csónakokat ábrázoló műve
Molnár Zoltán (Baktüttős) tájképe
Takács-Szencz Lívia (Cserszegtomaj) munkája
Néhányan a kiállítók közül Fotók: Magyar Hajnalka

Mint megtudjuk, az idei művésztelep témája a 125 éves Balatoni Múzeum lesz.

A kiállítást dr. Cséby Géza költő, műfordító nyitotta meg.

- A MŰSZAK alkotótábora minden évben fontos találkozóhelye a művészeknek, mert a közös munka mindenkit magával ragad, emellett a szakmai tapasztalatcsere és a jó közérzet sem elhanyagolható hozadék – méltatja a telepet Cséby Géza. – Ráadásul a Dunántúl egyik legszebb szegletében dolgozhatnak a művészek, s a hely szellemének kisugárzása meg is jelenik az alkotásokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában