Irodalom

2018.01.11. 10:11

A barátság törékeny holmi

Arató Tibor 1931-ben Csillebércen készült fotója Illyés Gyulát és József Attilát mutatja, amint a két költő kezet fog. Mintha életre-halálra szóló barátságot szimbolizálna a kép. Pedig...

Arany Horváth Zsuzsa

barátság

...tudjuk, hogy a kor két irodalmi vezéregyénisége nagyon is bizalmatlan volt egymással, s ebben nemcsak a magánéleti szerelmi konfliktus, de a világnézeti, politikai okok is szerepet játszottak.

Ki szeretett volna hidat építeni közöttük? A nagykanizsai származású, később párizsi világpolgár Fejtő Ferenc, aki József Attila egyik leghűségesebb híve volt a kortársak közül.

Hogy milyen sikerrel járt, azt Pomogáts Bélától tudhatjuk meg, akinek írását a hévízi székhelyű Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság által karácsony előtt kiadott A barátság című tanulmánykötetben olvashatjuk.

Köztudomású, az irodalmi társaság minden év októberében tartja hagyományos konferenciáját, amelyhez hívószavakat választ, hogy aztán az irodalomtudósok, írók, költők, művelődésszociológusok a közösen kiválasztott tárgyban készítsenek előadásokat. Tavaly a barátság volt a „feladvány”, ez hívta életre Pomogáts Béla tanulmányát, amely társaival együtt most nyomtatott alakot öltött.

A barátság kötet tartalmazza továbbá az azóta elhunyt Kántor Lajos és Tóth Éva költők írását: előbbi az általa szerkesztett erdélyi folyóirat, a Korunk és barátai címmel gondolkodott a barátságról, míg a néhány hete elhunyt budapesti költőnő magáról Csokonairól és a hozzá kötődőkről szólt, írt.

A kötet a Hévízi Önkormányzat támogatásával jelent meg.

Különleges élményt jelent a Párizsban élő Nagy Pál avantgarde költő, ’56-os egyetemista, a híres párizsi Magyar Műhely szerkesztője előadása, amely szintén helyet kapott a könyvben. Nagy Pál grandiózus munkát végzett az elmúlt évtizedekben, feltérképezte a magyar-francia kapcsolatokat, méghozzá teljes mélységükben, mondhatni az európai történet kezdeteitől. Ezért értelemszerűen a magyar-francia fegyverbarátság kapott hangsúlyos szerepet, így Thököly Imre, II. Rákóczi Ferenc. Ebből mutatott be rendkívül értékes fejezeteket hallgatóságának és olvasótáborának.

Cséby Géza Csokonait Festetics Györgyhöz kapcsoló mecénási-művészi viszonyról értekezett, Katona Csaba a barátság korokon átívelő fogalmát tisztázta, Kubessek János pedig a diákbarátságokat választotta témául.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában