Emlékfutás

2017.11.01. 08:00

Emlékfutást és istentiszteletet is tartottak a reformáció napján

Zalaegerszegen emlékfutással tisztelegtek a reformáció szellemi atyja, Luther Márton életműve előtt. Az 500 évvel ezelőtti események emlékére egy közösség 1517 kilométer lefutását tűzte célul, mely táv utolsó, négy kilométeres szakaszát a reformáció emléknapjára, október 31-re időzítették. A csoport a református templom elől indult, s a megyeszékhely belvárosában tette meg a távot.

Magyar Hajnalka

Elrajtol a kis csapat, az élen Zsugyel Kornél (jobbról) és lapunk fotósa, Pezzetta Umberto

– Pár évvel ezelőtt vállaltuk, hogy a reformáció 500. évfordulójáig több részletben lefutva teljesítünk 1517 kilométert – avat a részletekbe az ötlet motorja, Zsugyel Kornél evangélikus lelkész. – Amióta Zalaegerszegen teljesítek szolgálatot, több futótársam, köztük Bérces Edit világ- és Európa-bajnok ultrafutó is velem együtt gyűjtötte a kilométereket, őket hívtam meg e különleges napra, hogy közösen teljesítsük be a vállalást. A leghosszabb táv, amit az 1517-ből egyvégtében megtettem 35 kilométer volt, mostanra 4 maradt, tehát örömfutással zárjuk az akciót.

Elrajtol a kis csapat, az élen Zsugyel Kornél (jobbról) és lapunk fotósa, Pezzetta Umberto Fotó: Katona Tibor

A befutót az evangélikus templom mellett a napokban felavatott Luther Márton szoborhoz pozicionálták. Ott énekkel, imádsággal és igefelolvasással emlékeztek, s Zsugyel Kornél egy szál rózsát is elhelyezett a „mester” Bibliát tartó kezébe, neki ajánlva az 1517 kilométer megtételét.

Kora este közös református és evangélikus ünnepi istentisztelet zajlott a református templomban, a református és az evangélikus lelkészházaspár – Hodánics Péter Csaba és Hodánics-Bíró Tünde, valamint Zsugyel Kornél és Zsugyel-Klenovics Katalin – szolgálatával. Végül emléktáblát avattak fel a templom falán, a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából.

Az esti istentisztelet egy pillanata Fotó: Gallai András

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!