Szépirodalom, tanulmányok

2017.09.21. 11:00

Huszadik születésnapját tartotta a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület

Húsz esztendeje, 1997-ben alakult meg a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, amely a szlovéniai magyar közösség kulturális-művészeti tevékenységének felkarolását és támogatását tűzte ki egyik céljául.

Gyuricza Ferenc

Ruda Gáborral (középen) a zalabaksai irodalmi esten Berkes József, a helyi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület elnöke beszélgetett kiadványaikról Fotó: Gyuricza Ferenc

Többek között erről is beszélt a hétvégén, Zalabaksán tartott irodalmi esten Ruda Gábor, a pilisvörösvári székhelyű civil szervezet elnöke. Mint mondotta, az egyesület tevékenységében igen hangsúlyos szerepet kap a könyv- és folyóiratkiadás, bár azzal csak 2001 óta foglalkoznak.

Ruda Gáborral (középen) a zalabaksai irodalmi esten Berkes József, a helyi Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület elnöke beszélgetett kiadványaikról Fotó: Gyuricza Ferenc

– A könyvkiadás, mint tevékenységi kör, már az alapszabályunkban is szerepelt, az egyesület azonban kezdetben inkább kiállításokat szervezésére törekedett – magyarázta a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület elnöke. – Ez a két önként vállalt tevékenység mára teljesen helyet cserélt, hiszen a kiállítások szervezése háttérbe szorult, s helyette sokkal nagyobb szerep jut a könyvkiadásnak. A 2001 óta eltelt időszakban mintegy száz szépirodalmi vagy tanulmánykötet jelent meg egyesületünk gondozásában, s ezeknek körülbelül harmadát muravidéki magyar írók és költők jegyzik.

Ruda Gábor azt is kiemelte: ma már a könyvkiadási tevékenység is jelentős változásokon megy át, a papír alapú, nyomtatott kötetek mellett az interneten olvasható, digitális változatokra is egyre nagyobb kereslet mutatkozik, ők ennek is igyekeznek megfelelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában