2024.07.03. 07:00
Jó reggelt, Zala vármegye!
A tengerészek a hosszú utak miatt választották az erjesztett ételeket, a nagyanyáink ugyancsak ezzel a módszerrel tették el a savanyúságot. A fermentálás, vagy más szóval az erjesztés a legősibb tartósítási módszer, amely manapság ismét egyre nagyobb figyelmet kap a csúcsgasztronómiában és a hétköznapokban egyaránt. Olcsó, egyszerű módszer és nem mellesleg gondoskodik a megfelelő bélbaktériumok pótlásáról, fenntartásáról. Az erjesztés során egy szerves anyagot valamilyen enzim hatásának teszünk ki. A szénhidrátok lebontását mikroorganizmusok (élesztők, penészgombák, baktériumok) végzik, így jutva energiához, mivel a növényekben az energiatárolás főként a szénhidrátokban történik. Ki gondolná, de erjesztéssel készül a sör, a bor, a kovászos uborka vagy épp a savanyú káposzta, de ezt a technológiát használják a fekete tea, a kávé és a dohány feldolgozása során is. Nem bonyolult és bizony nagyon finom, tehát fermentáljunk mi magunk is bátran otthon.