Fotók

2024.04.03. 12:00

Hamarosan nyílnak az egerszegi völgyben az azáleák

A gyönyörű húsvéti idő kicsalt az egerszegi Azáleás-völgybe, a legtöbb arborétum kinyitotta kapuit húsvéthétfőn. A völgy gyönyörű napsütéssel várta látogatóit, bár az azáleák még csak készülődtek a virágázásra.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

Az esőbeálló mögött, a domboldalban egyetlen korai azáleabokron volt csak néhány virág, s a közeli nagy, tűzpiros bokron pirosodtak a bimbók, a többin még ez is várat magára. Az azáleák virágzása időjárásfüggő, de április közepe előtt még nem nyílik tömegesen.

Egerszegen a Csácsbozsoki arborétum is megnyitotta kapuit húsvéthétfőn a látogatók előtt. Erdei Gyula, a kert vigyázója elmondta: a parkoló megtelt autóval, sokan élvezik az erdőben való kirándulást. Egy-két azálea itt is megmutatja már a virágait a korai fajtákból. Míg az Azáleás-völgy mindennap, napszaktól függetlenül látogatható, addig az arborétum csak hétvégén és ünnepnap tart nyitva, de engedéllyel iskolák és közösségek hétköznap is felkereshetik.

Az Azáleás-völgy mellett érdemes megnézni a szomszédos Aranyoslapi forrást is, mert történelmi helyen járunk. Ezt a vízfolyást Aranyoskút néven egy 1381-es oklevél említi először. A török kort idéző húsvéti határjárás alkalmával a város polgárai itt szusszantak egyet. 1972-ben merült fel, hogy hivatalosan is védett természeti értékké nyilvánítják a területet. A mostani húsvéthétfőn is sokan megfordultak itt, családok piknikeztek a kis tó körül, vagy a rét pihenőhelyein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában