Kerékpárral egészségesebb és környezetkímélőbb

2024.04.03. 17:30

Sokan pattannak bringára Kispáliban

Kispáli immáron második alkalommal büszkélkedhet azzal, hogy elnyerte a Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely címet. Az idei okleveleket március végén adták át a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézetben. A zalai település idén mindkét kategóriában címnyertes lett, így kettő-kettő kerékpárral gazdagodott a falu flottája.

Mozsár Eszter

Vigh László országgyűlési képviselő (középen) és Horváth Zsuzsanna (tőle balra) polgármester is nyeregbe pattant a település központjában

Fotó: Pezzetta Umberto

Tavaly 15. alkalommal írták ki a pályázatot, amire mintegy hetven település és munkahely jelentkezett. Ezúttal 11 önkormányzat és 10 gazdálkodó szervezet kapott Kerékpárosbarát Település, illetve Kerékpárosbarát Munkahely címet. A kategóriák legjobbjai kerékpárokat is hazavihettek, amellyel az Építési és Közlekedési Minisztérium jelképesen hozzájárul az önkormányzat, illetve munkahely környezetbarát járműflottájának fejlesztéséhez.

Horváth Zsuzsanna polgármester a helyszíni sajtótájékoztatón elmondta, tavaly három elektromos kerékpárt kaptak tesztelésre, amit szívesen használnak a lakosok a kerékpáros túrák során, elsősorban az idősebb korosztály közlekedését segítik ezzel. Kispáliban 25-28 fős csapat alkotja a bringás közösséget, a környező településeket barangolják be havonta. A helyiek előszeretettel használják a zalaegerszegi és környékbeli kerékpárutakat, s nemcsak a szervezett túrákon vesznek részt, de szívesen bicikliznek a falun belül is, így boltba, temetőbe, játszótérre jutnak el a kétkerekűn.

Vigh László országgyűlési képviselő hozzátette, Zalaegerszegen az elmúlt évtizedek alatt jócskán megnőtt az átmenő forgalom, naponta 50 ezer jármű halad át a városon, miközben egyre nehezebb a parkolás is. Példaként említette, hogy a belvárosi Ady-iskola előtt reggelente nyolcszáz gépkocsi fordul meg. Felidézte, a közelmúltban a kispáliakkal közösen hajtottak az andráshidai Öveges-iskolához, hogy népszerűsítsék a kerékpározás egészségre gyakorolt kedvező hatását, s a biciklivel való környezetbarát közlekedést. A politikus elmondta, csak támogatni tudja azokat a kezdeményezéseket, amelyekkel az autómentes közlekedésre és a rendszeres mozgásra hívják fel a figyelmet. Vigh László végül hozzátette, öt év alatt körbejárta kerékpárral választókörzetének 76 települését, amit idén újra szeretne kezdeni. Ezen kívül a zalai vármegyeszékhely fejlesztéseit tekintik meg rendszeresen két keréken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában