Kanadából indult a kezdeményezés

2024.04.26. 19:00

Megemlékezés a Dísz téren a munkabalesetben elhunyt, megrokkant munkavállalók nemzetközi emléknapján

Hazánkban április 28-a 2012 óta a munkabalesetben elhunyt, vagy megrokkant munkavállalók emléknapja, a kezdeményezés Kanadából indult a XX. század elején.

Arany Horváth Zsuzsa

Mécsesek kerültek a baleset áldozataira emlékeztető szimbólumok mellé, balról jobbra: Kajári Attila, Molnár Katalin, Dávidné Gergál Rozália, Vizlendvai László, dr. Andor László, Nagysolymosi Sándor, Varga Andrea

Fotó: AHZS

Ebből az alkalomból a Zala Vármegyei Kormányhivatal, ahogy a korábbi években, pénteken reggel megemlékezést szervezett Zalaegerszegen, melyen köszöntőt mondott dr. Varga Andrea, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója, a zalai adatokkal pedig Nagysolymosi Sándor, a ZVKH Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi osztály osztályvezetője ismertette meg a jelenlévőket. Elmondta, Magyarországon a biztonságos munkakörülmények biztosítására nagy hangsúlyt fektetnek a munkáltatók és a hatóságok. Hazánkban 2023-ban összesen 62 halálos kimenetelű munkabaleset történt, Zalában pedig egy. Tavaly az összes hazai munkabaleset 20 658 volt, ebből 383 Zalában történt. Összehasonlításképpen: a tavalyi 14 452 közlekedési baleset során 438-an haltak meg. Ezer foglalkoztatottra 4,5 baleset jutott, ebből legtöbb jellemzően az építőiparban történik, a halálos balesetek 30 százaléka erre a területre esik. A kormányhivatal ellenőrzései minden esetben széleskörűen vizsgálják az eseteket. 

Az emlékezés során a szónokok mellett dr. Andor László rendőr alezredes, kapitányságvezető (Zalaegerszegi rendőrkapitányság), Szabó István tűzoltó alezredes, igazgatóhelyettes (Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság), Dávidné Gergál Rozália osztályvezető (ZVMK), Vizlendvai László főigazgató, (Zalaegerszegi Szakképzési Centrum), Kajári Attila igazgató (Zalaegerszegi Tankerületi Központ) és Molnár Katalin, a zalaegerszegi tankerület osztályvezetője helyezett el mécseseket a téren ez alkalomból látható bakancsok mellett, melyek a munkabalesetben elhunytakra emlékeztettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában