Fiatalok kutatták a múltat

2024.04.17. 14:00

Ismét sikeres volt a középiskolai történelmi diákkonferencia

A hetedik vármegyei középiskolai történelmi diákkonferenciának adott otthont Keszthelyen a ZSZC Közgazdasági Technikuma. Itt zalaegerszegi, nagykanizsai és keszthelyi fiatalok számoltak be kutatási eredményeikről.

Péter B. Árpád

A konferencia diákelőadói, illetve a hátsó sorban dr. Káli Csaba, a Zala Vármegyei Levéltár igazgatója és Dúcz Mihály, az első sor jobb oldalán pedig Nemes Erika, az Izsák Imre Alapítvány kuratóriumának elnöke és Páhi Sándorné Szalai Éva

Fotó: Péter B. Árpád

E sorozatot – mint ahogyan a természettudományi konferenciákat is – a megyeszékhelyi Ady-iskola Izsák Imre Alapítványa szervezi, s ahogyan Dúcz Mihály alapító titkár elmondta: „a tudományos kutatás iránt érdeklődő diákok számára a környezetünkben nem áll rendelkezésre hasonló, munkájukat összefoglaló, tehetséggondozó forma”.

– Tapasztalataink alapján eredményesen továbbtanulnak azok, akik részt vesznek e programban, amelyben eddig ötvennél több előadás hangzott el, s ezek anyagait kiadványainkban is megjelentettük – foglalta össze az elmúlt évtizedek tapasztalatait Dúcz Mihály.

Csótár András, a város emberi erőforrások bizottságának elnöke kiemelte, anyagilag is támogatják a szervező alapítványt, amely fontos, hiánypótló munkát végez, hiszen a diákokat kutatásokra ösztönzi, s lehetővé teszi, hogy eredményeikről beszámoljanak. „Ők sokszor olyan témáknak járnak utána, amelyek akár nagyobb közönség számára is érdekesek lehetnek”, szögezte le.

Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója úgy fogalmazott, az itt szerzett tudást a résztvevők később kamatoztatni tudják. Szerinte e konferenciák tapasztalata az, hogy vármegyeszerte vannak tehetséges fiatalok, akiket az Izsák Imre Alapítvány – az iskolák közreműködésével –felkarol.

Páhi Sándorné Szalai Éva, a házigazda Közgáz direktora felidézte, a konferenciákat szervező közösséggel 2017 óta ápolnak szoros szakmai kapcsolatot, hiszen számukra is fontos a tehetséggondozás, a továbbtanulás elősegítése. Hangsúlyozta, a diákok itt rutint szerezhetnek a nyilvános szereplésekhez, vagy akár az egyetemi vizsgákhoz.

Nett Vivien, a Vajda-gimnázium diákja Keszthely és Hévíz 19. századi fürdőéletét mutatta be az érdeklődőknek, kitérve a korábbi évszázadok ezzel kapcsolatos emlékeire is. Mint jelezte, tanárai s a Fejér György-könyvtár munkatársai sokat segítettek a felkészülésében, a téma pedig úszóként is érdekes számára, kutatómunkája során nagyon sokat tanult a múlt értékeiről.

A ZSZC Közdasági Technikum két fiatalja, Vasas Heléna Kitti és Sárvári Vivien egy rejtélyes gyűjtemény titkait tárta fel a hallgatóság előtt. Egy zsidó eredetű kincsleletet mutattak be, amely Keszthely történetének meghatározó része, mégis kevesen ismerik. Ez 2776 érméből és 24 családi ékszerből áll, amelyre egy pincében találtak rá, de a gyűjtemény sorsa ismeretlen. Elárulták, az előadásukhoz szinte minden információt a Balatoni Múzeum munkatársaitól kaptak, akik sokat segítettek a felkészülésükben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában