Fókuszban a hód gasztronómiája

2024.04.10. 12:30

Ismét Hódfesztivál Hegyháthodászon

A tavalyi sikeres kezdést követően idén újra megrendezi Hódfesztivál elnevezésű gasztro-kulturális programját Hegyháthodász önkormányzata. A Zalával határos vasi településen szombaton kulturális bemutatókkal, ismeretterjesztő előadásokkal és különleges gasztronómiai kínálattal várják az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

A II. Hegyháthodászi Hódfesztiválnak a község szabadidőközpontja ad helyet. Az agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló program 11 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitóval. Ezen Kercsmár Kálmán polgármester és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszteri biztos mond beszédet. A megnyitót követően dr. Zágorhidi Czigány Balázs történész-muzeológus a település történetéről, Szekeres Zsófia, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a hódokról, míg Csáky Zoltánné, a Vas Megye Népművészetéért Egyesület elnök a hódprém korabeli felhasználásáról tart előadást. Közben a gasztronómiai programok is elkezdődnek, ennek során Prohászka Béla Venesz-díjas olimpiai aranyérmes mesterszakács, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetettje kóstolóval színesítve a hód gasztronómiáját mutatja be. Ezzel párhuzamosan indulnak a kísérőrendezvények, köztük a helyi termékbemutató és vásár, valamint a helyi pálinkafőzde kóstolóval egybekötött nyílt napja.

13 órától a gyermekek számára szerveznek kézműves foglalkozásokat, 14 órától pedig a Vas Megyei Vadászkürt Egyesület, a Gyórói Férfi Dalárda, a Vadrózsa citerazenekar, a Gersekaráti népdalkör, a Zalai Táncegyüttes és a sárvári Regős népzenei együttes lép fel a településen. A fesztivál zárásaként, 18.30 órától a kaposvári Megarox társulat mutatja be A Honfoglalástól Európáig című zenés-énekes történelmi rockoperáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában