Április 15-ig mondhatnak véleményt a magyar polgárok

2024.04.12. 16:30

Igen a zöldenergiára, nem a zöld ideológiára

A napelemekről, a rezsicsökkentésről s az elektromobilitásról is véleményt mondhatnak a magyar polgárok április 15-éig. A zöld konzultációban 13 kérdésre vár választ a kormány.

Péter B. Árpád

A zöld gazdasági fordulat családok százezreinek biztosítja majd a megélhetést. A sajtótájékoztatón György László és Manninger Jenő

Fotó: Péter B. Árpád

Zöldenergiával kapcsolatos hasonló kezdeményezés még nem volt Európában, de a kabinet úgy gondolja: fontos, hogy megismerje ez ügyben is az állampolgárok álláspontját.

György László kormánybiztos keszthelyi sajtótájékoztatója után lapunknak úgy fogalmazott, „Magyarország a globális zöldenergetikai fordulatnak nem követője, hanem éllovasa, s mindez – gazdasági hasznossága mellett – azért is fontos, mert ezáltal az unokáinknak tiszta, környezetbarát s zöld jövőt tudunk biztosítani”. Ez tehát évtizedekre meghatározza, megalapozza az ország fejlődését, mindennapjait.

György László arról is beszélt, a zöldgazdaság négy területet ölel fel, hiszen „a zöldenergiát meg kell tudni termelni, szükséges tárolni annak érdekében, hogy fel tudjuk használni az otthonainkban, az iparvállalatinknál és a közlekedésben, s fontos az is, hogy mindezt újra kell hasznosítani”.

– Aki élen van, előrébb jár, mint a többiek – márpedig Magyarország a hulladékgazdálkodás rendszerének átalakításával ezt elmondhatja magáról –, az nagyot hasíthat, ráadásul környezetbarát módon – mondta a kormánybiztos.

Európa kötelezettségeket támaszt családjai, vállalatai, nemzetállamai felé, de ehhez az elmúlt két évtizedben nem adta meg a kellő támogatást, ellentétben például Kínával, ahol felépítették a zöldgazdaságot, s ezzel jelentős előnybe kerültek, emelte ki György László.

Az elemzőházak előrejelzése szerint 2030-ra Magyarország a világ negyedik legnagyobb, zöldenergia tárolására alkalmas rendszer gyártókapacitásával rendelkezik majd Kína, az Egyesült Államok és Németország után. „Vagyis: nagyhalakkal úszunk együtt az óceánban, s komoly tétje van annak, hogy ezek a kapacitások itt jönnek-e létre, vagy máshol. A zöld gazdasági fordulat családok százezreinek biztosítja majd a megélhetést”, hangsúlyozta a kormánybiztos, hozzátéve: Magyarország továbbra is nemet mond a zöld ideológiára, de igent a zöldenergiára s -gazdaságra, a teremtett környezet védelmére.

Manninger Jenő, Keszthely polgármestere emlékeztetett, a városnak van zöld koncepciója, amely kapcsolódik a fenntartható városfejlesztési stratégiához. Utóbbit hamarosan társadalmi vitára bocsátják. Leszögezte, Keszthely környezetvédelmi szempontból kedvező adottságú település, jelentős zöldterületekkel, amelyek nagyságát a jövőben növelni akarják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában