Várják a gólyák érkezését

2024.04.04. 07:30

Fészeklakás-rakás Zalaszabarban

A zalaszabari Napköziotthonos Óvoda növendékei felkészültek a vándormadarak fogadására, az egyik legkedveltebb madár, a gólya érkezését várva fészket építettek.

Benedek Bálint

A gyerekek nagyon ügyesen dolgoztak azért, hogy időben elkészüljön a fészek

Fotó: ZH

A szorgos kezek munkájának gyümölcse egy csodálatos gólyafészek lett, amit a futballpálya melletti faoszlop tetejére építettek. A fészek elhelyezése során fontos szempont volt, hogy természetközeli és az élelemszerzés szempontjából is kifogástalan helyet válasszanak, ezért a Kis-Balatonhoz közeli helyszínt szemelték ki. 

Az alkotók és mögöttük a nagy mű. A fészek építése óriási élményt jelentett az óvodásoknak
Fotó: ZH

- A fészeklakás elkészüléséhez nagyon sokan hozzájárultak - mondta Oncz Péter polgármester. - Köszönjük a felajánlást a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak, amely a fészek tartószerkezetét, valamint a nagykanizsai Gelka Hírtech Kft.-nek, amely a fa tartóoszlopot biztosította. A szakmai segítséget pedig Klein Ákos, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány ügyvezetője adta. A legnagyobb szívvel pedig az ügyes kezű gyerekek és szülők dolgoztak, akik "otthonossá" varázsolták a fészket.

Az óvodásoknak, iskolásoknak és Zalaszabar önkormányzatának nem ez volt az első kezdeményezése településük szárnyas faunájának védelme érdekében. Tavaly az oktatási és nevelési intézmények az önkormányzattal karöltve a fecskék védelmének érdekében az eresz alá szerelhető mesterséges fészkeket helyeztek el az intézmények falain, ezzel segítve elő fészkelésüket és szaporodásukat.

- Közvetlen környezetünkben az élővilág megóvása nem csupán az állatok háborítatlanságán múlik, hanem azon is, mennyire próbáljuk megóvni az ember által, a természetből kiszorított állatvilág élőhelyét - mondta a polgármester. - A gyerekek és az egész település lakossága szívén viseli az állatvilág sorsát, erre az említett intézmények a jövőben is kiemelkedő figyelmet fordítanak.

Az óvoda részéről Póczak Rita igazgató és Csikos Andrea óvodapedagógus kiemelte: örültek, hogy a zalaszabari óvodások aktív részesei lehettek a gólyafészek elkészítésének. A felkérés a legjobbkor érkezett, mivel az idei terveik között szerepel a Madárbarát óvoda cím elnyerése. Pedagógiai programjukat a környezettudatos nevelés jegyében írták, mely egyben kiemelt pedagógiai feladatuk és ennek szerves részét képezi a madarak védelme is. A fészek építése óriási élményt jelentett az óvodásoknak, akik fáradhatatlanul hordták a gallyakat, ágakat, kis virágokat. Lelkesen tanultak gólyával kapcsolatos verset, éneket, ezzel sikerült ünnepélyesebbé tenni a fészek állítását.

Egyelőre még nem érkeztek meg a fészek lakói, de néhány gólyát már láttak a környéken, így a közösség bízik benne, hogy megtetszik a madaraknak a "lakás".

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában