Önerős önkormányzati fejlesztés

2024.04.11. 15:30

Elkezdődött az urnafal építése

Megkezdődtek a temetői urnafal kivitelezői munkálatai Zalatárnokon. Az önkormányzat még az elmúlt év végén döntött arról, hogy a lakossági igények miatt önerős fejlesztésként valósítja meg a beruházást.

Gyuricza Ferenc

Balázs János az urnafülkék kialakításán dolgozik. A kép hátterében Soós Zsolt.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Soós Zsolt polgármester elmondása szerint ugyanis a jelenlegi önkormányzati ciklusban nem volt olyan közmeghallgatás vagy lakossági fórum, ahol ne merült volna fel igényként az urnafal kialakítása, de a hivatalos csatornákon túl is számos alkalommal keresték meg őket ezzel az igénnyel.

– Az urnafal kialakítása tehát régi adóssága az önkormányzatnak a lakosság felé – mondta Soós Zsolt. – A temetői térképen már régóta, mondhatni évtizedekre visszatekintően szerepel, ám érdemben a megelőző ciklusokban nem történt semmi a megvalósítása érdekében.

A polgármester hozzátette: szerették volna pályázati támogatással megvalósítani a beruházást, de nem volt célirányos kiírás az utóbbi időben, az általános pályázati lehetőségeket pedig másra – például a falugondnoki jármű cseréjére – szerették volna kihasználni. Ezért is döntöttek úgy, hogy önerős beruházásként kezdik meg a projektet. Ez azt jelenti, hogy első ütemben egy 12 kisebb és négy nagyobb fülkét magába foglaló, a kor színvonalának megfelelő urnafalat alakítanak ki, amely a későbbiekben a lakossági igények függvényében bővíthető lesz. A terület a temetőben adott hozzá, a pénzügyi forrás biztosításánál pedig a jövőben is prioritást kell, hogy élvezzen ez a beruházás.

– Az első ütem megvalósításához részben a tavalyi adóbevételeinkből, részben a takarékos, szigorú költségvetésünk révén rendelkezésre álló keretből tudjuk a szükséges anyagiakat biztosítani – sorolta tovább a polgármester. – Az urnafal kialakítása a földmunkákkal kezdődött, s a közelmúltban már az alapozás is megtörtént. Jelenleg a felépítmény munkálatai zajlanak, ez egy kicsit több időt vesz igénybe, de bízunk benne, hogy még a tavasz folyamán, vagy legkésőbb a nyár elején sor kerülhet a szenteléssel egybekötött átadásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában