Búcsúztatóját április 23-án 14 órakor tartják

2024.04.22. 16:18

Elhunyt Bernád József nyugalmazott lendvai plébános

Életének 82., áldozópapi szolgálatának 55. évében elhunyt Bernád József nyugalmazott lendvai plébános. A magyar nemzetiségű pap lelkipásztori szolgálatát mindvégig a muravidéki városban töltötte.

Gyuricza Ferenc

Bernád József volt lendvai plébános

Fotó: ZH-Archívum

A pincei születésű Bernád Józsefet 1969. június 29-én Muraszombatban szentelték pappá. Első szolgálati helye rögtön a lendvai plébánia lett, ahol 1982-ig káplánként, majd 1990-ig plébániai kormányzóként tevékenykedett. Plébánosként 1990-től 1998-ig dolgozott, közben 1995-től a dobronaki plébánia társkormányzója is volt. 1997-ben tiszteletbeli püspöki tanácsossá nevezték ki.

Bernád József építtette újjá a lendva-hegyi Szentháromság-kápolnát, Szent Rozália tiszteletére új templomot emeltetett Petesházán, illetve Gyertyánosban az ő kezdeményezésére épült meg a Kármelhegyi Boldogasszony-templom. A muravidéki magyarságért végzett munkája elismeréseként 2013-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. Aranymiséjét 2019-ben tartotta, ekkor már betegen a lendvai idősebb polgárok otthonában élt, ahol utolsó éveit töltötte.

Bernád József 82 éves volt
Fotó: ZH-Archívum

A hívek Bernád Józseftől vasárnap, az Alexandriai Szent Katalin-plébániatemplomban vehettek búcsút, majd a Magyarországról érkezett paptestvérek mutattak be érte szentmisét. Hétfőn 11 órakor az esperességi kerület lelkipásztorai köszöntek el tőle, majd a nap folyamán a plébániai rózsafüzér társulatok tagjai imádkoztak ravatalánál, míg 19 órakor Franc Rezonja lelkész, a muraszombati püspökség nemzetiségi helynöke celebrál szentmisét lelki üdvéért. Búcsúztatóját április 23-án, kedden 14 órakor tartják a plébániatemplomban, ennek főcelebránsa dr. Peter Stumpf megyéspüspök lesz. Az elhunytat ezt követően a lendvai középső temetőben helyezik nyugalomra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában