Képviselő-testületi ülés

2024.04.08. 15:30

Csökkent Zalaszentgróton a bűncselekmények száma, magániskolát létesítenek

Zalaszentgróton és a térségben továbbra is csökken a bűncselekmények száma. Erről is beszélt Fáner Csaba rendőr alezredes, a Zalaszentgróti Rendőrőrs parancsnoka a legutóbbi zalaszentgróti testületi ülésen, amelyen tájékoztató hangzott el a Keszthelyi Rendőrkapitányság, illetve a helyi őrs előző évi munkájáról.

Szabó Judit

Biztonságos a város

Fotó: ZH-Archívum/Szabó Judit

A beszámoló szerint 2023-ban a Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén regisztrált bűncselekmények valamivel több mint 38 százalékát Keszthelyen, 6,2 százalékát Hévízen, 6,4 százalékát Zalaszentgróton követték el, a fennmaradó csaknem 50 százalékot pedig további 47 településen, közölte Facebook-oldalán Baracskai József polgármester, a zalaszentgróti testületi ülésről összeállított Grótinfóban. Mint írta: Zalaszentgróton 2022-höz képest tavaly 48-ról 45-re csökkent a regisztrált bűncselekmények száma. Emberölés nem történt, betörés pedig csak egy alkalommal. Az elkövetőt elfogták a rendőrök.

A lopások száma kissé emelkedett

Kismértékben (9-ről 13-ra) emelkedett ugyanakkor a lopások száma. Az esetek döntően alkalmi lopások voltak, az elkövetők zsákmánya jellemzően készpénz, pénztárca, mobiltelefon, ékszer és kerékpár volt. Zsarolás, kifosztás bűntettével kapcsolatos jelzés nem érkezett a rendőrségre, és Zalaszentgróton tavaly gépjárműfeltörés és gépjárműlopás sem fordult elő. A képviselő-testületi ülésen elhangzott összefoglalójában Fáner Csaba felhívta a figyelmet azonban egy nyugtalanító tendenciára, az online csalások terjedésére. A közlekedésbiztonság javult 2023-ban a térségben. A Keszthelyi Rendőrkapitányság illetékességi területén 123-ról 94-re apadt a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma, ami összességében 23,6 százalékos csökkenést jelent.  

A rendőrségi beszámolót egyhangúlag fogadták el a képviselők, ahogy azt a tájékoztatót is, amely a Keszthelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tavalyi tevékenységét foglalta össze. Zalaszentgróton tavaly két tűzeset során kellett beavatkozniuk a szakembereknek, műszaki mentéshez nem kellett vonulniuk.

Alternatív iskola

Némi vita után a képviselő-testület döntött arról, hogy bérbe adja a csáfordi városrész egykori, átalakításra és felújításra szoruló, tanácsi épületét a várhatóan 2024 szeptemberében induló, alternatív oktatási formát kínáló Budapest School Zala számára. A iskola létrehozását zalaszentgróti szülők kezdeményezték. Már több mint ötven érdeklődő szülő, közel azonos számú pedagógus és számos támogató állt az ügy mellé. A kezdeményezők alapítványt hoztak létre Csáfordért Alapítvány néven a Budapest School Zala megnyitásának és hosszú távú működtetésének segítésére, s van olyan támogatójuk, aki egymaga 25 millió forinttal járul hozzá az elképzelés sikeres megvalósításához. Baracskai József közölte: ha szeptemberben megnyílik az intézmény, első körben általános iskolás korosztályhoz tartozó diákok oktatása zajlik majd.  


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában