Napelemek szolgálják a fűtést a községházán

2024.04.20. 19:30

A téli szezonban gyakorlatilag nullára csökkent a rezsi Orbányosfán

Napelemeket telepítettek az orbányosfai önkormányzat épületére, s ennek eredményeként a gázfogyasztás nullára csökkent. Orbányosfa a Magyar falu programtól nyert 25 millió forintot erre a beruházásra.

Péter B. Árpád

A napelemek segítségével gyakorlatilag nullára csökkent a községháza gázfelhasználása, képünkön Kocsisné Varga Judit és Nagy Bálint

Fotó: Halász Gábor

Kocsisné Varga Judit polgármester elmondta: a kivitelezők hőszigetelték a padlást, előtetőt építettek az épülethez, amelyben hűtő-fűtő klímákat szereltek fel. Az elmúlt tél fűtését már a napelemek segítségével biztosították, s ezen időszakban egyszer sem kellett bekapcsolniuk a gázkazánt, tette hozzá. Ennek köszönthetően a korábbi havi többszázezres számla gyakorlatilag nullára csökkent, csupán minimális alapdíjat kell fizetniük.

Kocsisné Varga Judit felelevenítette, menet közben kivitelezőt kellett cserélniük, mert a kiválasztott vállalkozás kicsúszott volna a határidőből, s emiatt veszélybe került az E.onnal végül megkötött szerződés. Az orbányosfai önkormányzat azonban időben lépett: új kivitelezőt keresett, amely a meghosszabbított határidőn belül elvégezte a munkát. A rendszer 2023 októberében elkészült, amivel nagyon sok energiát és pénzt spórol meg a település.

Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett, a Magyar falu programmal a kormány „olyan fejlesztésekhez és beruházásokhoz ad támogatást, amelyeknek köszönhetően a vidéki településeken élők sem érzik hátrányban magukat”. Az elmúlt esztendőkben nagyon sok korábbi álom vált valóra a falvakban s a kisebb városokban, és számos eszközt is vásárolhattak a helyhatóságok – a falubusztól a településfenntartást segítő traktorig.

Nagy Bálint hozzátette: a választókerület 98 települése érintett az MFP-ben, s nincs köztük olyan, amely ne pályázott volna sikeresen. Így újultak meg például orvosi rendelők, önkormányzati épületek, játszóterek, óvodák, temetők, s épültek utak, járdák és esővízelvezető rendszerek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában