Színfonódás

2024.03.07. 15:30

Takács-Szencz Lívia kiállítása Zalaszentgróton

A Cserszegtomajon élő Takács-Szencz Lívia festőművész és textiltervező festményeiből és kárpitszövéseiből nyílt kiállítás Zalaszentgróton, a Városi Művelődési Központban. A Színfonódás című tárlatot dr. Cséby Géza költő, műfordító, lengyel konzul ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A március végéig látható kiállítás a Nők hónapja rendezvénysorozat keretében valósult meg.

Mozsár Eszter

Dr. Cséby Géza és Takács-Szencz Lívia a Színfonódás című, március végéig látogatható kiállítás megnyitóján Zalaszentgróton, a Városi Művelődési Központban

Fotó: Takács Ferdinánd

A művész maga így vall a két műfaj, a festészet és a kárpitszövés szoros kapcsolódásáról, ezeknek a világoknak a megéléséről, tervezéséről és kivitelezéséről:

Részlet Takács-Szencz Lívia Színfonódás című, zalaszentgróti kiállításáról
Fotó: Takács Ferdinánd

- A természet lelke a lelkem természete: az alkotások közelebbi és távolabbi értelemben vett környezetünk jelenségein és motívumok világain keresztül társadalmi jelenségeket is hordoznak és közvetítenek a néző felé.

Lívia szívesen beszélget a tárlat látogatóival, akik által új nézőpontokat, gondolatokat ismerhetnek meg.

Dr. Cséby Géza a rendezvényen a művész életútját ismertette, kiemelve a pécsi tanulmányokat, a hazai és külföldi művésztelepeket, s a férjével, Takács Ferdinánd festőművésszel közösen vezetett, működtetett cserszegtomaji Szabad Művészek Alkotóközösségét. Az irodalomtörténész szerint Lívia érzékeny művész, akinek még naturalista képein is fellelhetők az elvonatkoztatott jelek. Piktúrája egyéni, színeinek egymásba kapaszkodása jelzi, hogy hogy érti és magáévá tette a színek harmóniáját, lényegének valóságát. Ezt az egyéni stílust és hangulatiságot láthatjuk viszont gobelin munkáin is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában