Kossuth hadsegéde Amerikában is hírnevet szerzett

2024.03.09. 16:00

Az Asbóth család 1848-as története

Az Asbóth név ismerősen cseng a Balaton, de főként Keszthely vidékén. Az 1848-as forradalom március 15-i ünnepéhez közeledve érdemes megemlékezni Asbóth Lajosról és Asbóth Sándor, a két különleges sorsú ’48-asról.

Zaol.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A két Asbóth-fivér, Sándor és Lajos édesapja, Asbóth János (18768-1823) korának ismert és meghatározó személyisége volt: mezőgazdászként, mint a keszthelyi Georgikon igazgatója fontos feladatokat kapott. Igen értékes munkát végzett Keszthelyen: összeállította a Georgikon gyümölcseinek pomológiai leírását, jegyzékét, botanikuskertet alapított. Sok tudós estet szervezett, előadott és szervezőként a helikoni ünnepségeken is részt vállalt. Bejárta Európát, gazdasági szaktudásával a Festetics majort is fejlesztette. Nagy gondot fordított a Georgikon diákjainak erkölcsi nevelésére is. Fiait is mindezen következetes nevelés jegyében indította útjára. Az Asbóth testvérek pályája különbözőképp indult. Asbóth Lajos a bécsi hadmérnöki akadémia képzése után a császári seregben szolgált, Asbóth Sándor Selmecbányán mérnöknek tanult. Lajos nyugalomba vonulását követően lugosi birtokán gazdálkodott, Sándor pedig Széchenyi eszméinek elkötelezett híve lett. A szabadságharc hírére mindketten gyorsan csatlakoztak a harcoló alakulatokhoz: Lajos nemzetőrparancsnok, Asbóth Sándor pedig Klapka György hadmérnöke, majd Kossuth Lajos alezredes-szárnysegédje lett. A világosi fegyverletétel után Sándor elhagyta az országot, a Kossuthot követő emigránscsoport tagjaként. Testvérét halálra ítélték, de büntetését 18 évnyi várfogságra változtatták, melyből 7 évet töltött börtönben. Életútjuk ezt követően is igen érdekes, de nagyban különbözik egymástól.

A fiatalabb testvér, Sándor végül az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le és mérnökként dolgozott, New York számára készített városfejlesztési terveket, többek között a híres Central Parkét is. Az amerikai polgárháború idején Abraham Lincoln seregében, dandártábornokként a polgárháború egyik vezetője lett. A harcok során súlyos sérülést szenvedett, de felépült és ezután kapta meg újabb fontos megbízatását: az USA argentínai és urugayi nagykövete lett. Küldetése volt, hogy békét teremtsen az évek óta háborúzó dél-amerikai országok között.

Sokáig azon az állásponton voltak a kutatók, hogy halálát a polgárháborúban szerzett fejsérülése okozta, de végül bizonyítást nyert, saját kutyája, York rántotta el oly módon, hogy halálos sérüléseket szenvedett. Asbóth Sándor nevét ma is tisztelik, a tengerentúlon is.

Testvérének, Lajosnak azonban nem jutott ilyen dicső és megbecsült sors. A köztudatban Lajos is egy darabig hősként szerepelt, egyfelől 1848-as szerepvállalása, másfelől később, 1864-ben, az ún. Almásy-Nedeczky féle Habsburg-ellenes összeesküvésben betöltött vezető szerepe miatt. A későbbiekben azonban kiderült a valóság: Asbóth Lajosnak volt köszönthető a szervezkedés felderítése, ugyanis a Habsburgok besúgójaként tevékenykedett.

Az Asbóth családnak akad még híressé vált tagja: Lajos fia, Asbóth János (1845-1911) mint politikus és mint író jeleskedett, ráadásul az apjára élete végéig hősként tekintett, pedig őt is haditörvényszék elé állították a már említett összeesküvésben való részvétel miatt. Ezért az országot is el kellett hagynia, Svájcban és Franciaországban talált menedéket. Hazatérését követően a kormánypárt színeiben lett képviselő és megírta sajátos hangvételű regényét, az Álmok álmodója (1876) című igen modern regényét. Állítólag sosem derült ki számára apja árulása.

Asbóth Sándor nevét emléktáblán olvashatjuk Keszthelyen, de iskola is ápolja emlékét. Hamvait pedig a washingtoni katonai temetőben helyezték végső nyughelyre, egy történelmi napon, 1990. október 23-án. Asbóth Sándor így lett Amerikában az egyik legismertebb magyar hős, aki ráadásul még menekülése közben, 1849 augusztusában a magyar koronát is elrejtette Orsovánál, amit csak négy év múlva találtak meg a Habsburgok.

Az Asbóth család képviselőinek történetei jól mutatják, hogy akadtak szép számmal ’48-as magyar hősök, de az igazi hőstett a szabadságharc leverését követően mutatkozott meg: ki tudott hű maradni korábbi elveihez, ki tudta a szabadság eszméit képviselni? Még akkor is, ha elszakadt hazajától… Jó példa erre Asbóth Sándor, aki két nemzet hőse lett, hiszen emlékét a magyarokon kívül az Amerikai Egyesült Államokban is tisztelik–dr. Kovács Emőke 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában