Erősítik a tudásintenzív mezőgazdaságot, Keszthelyen is

2024.03.13. 08:30

A MATE2030 stratégia révén jelentősen előreléphet a hazai agrárium

Elkészült a MATE2030 stratégia. A munka három éve, az agráregyetem megalakulásával kezdődött, s már érezhetők a pozitív hatásai.

Péter B. Árpád

A MATE Georgikon campusa folyamatosan helyet ad különböző szakmai programoknak, fórumoknak, s ezeket mindig nagy érdeklődés mellett rendezik

Fotó: Péter B. Árpád

A stratégiával a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a jövő agrárgenerációjának képzését, az innovációk megteremtését, a tudásintenzív mezőgazdaság erősítését, a nemzeti versenyképesség növelését, a zöld jövő építését, illetve a vidék-város közötti kohézió elősegítését tűzte zászlajára.

A MATE gödöllői székháza. A cél, hogy az évtized végére beérjék, vagy akár meg is előzzék legjelentősebb nemzetközi versenytársaikat
Fotó: MATE

A MATE-n az elmúlt esztendőkben megújult a képzési kínálat, fejlesztették az oktatási-kutatási infrastruktúrát, s az egyetem jelentősen előrelépett a nemzetközi rangsorokban. A QS – amely egy világméretű összesítés – agrártudományi listáján például két év alatt 100 helyet javított, a Times Higher Education lajstromának éhezés elleni küzdelmet meghatározó kategóriájában pedig egyetlen magyarként került a világ 100 legjobbja közé.

A MATE2030 stratégia azon cselekvési terveket jelöli ki, amelyek sikeres teljesítésével tovább fejlődhet az intézmény – s így a keszthelyi Georgikon campus is –, az évtized végére pedig beérheti és akár meg is előzheti legjelentősebb nemzetközi versenytársait.

– Céljaink eléréséhez új alapokra helyezzük az egyetem szerepfelfogását: nem követni, hanem alakítani kívánjuk a változás irányát – szögezte le prof. Gyuricza Csaba rektor. – Célunk, hogy a MATE a régió vezető agráregyetemeként, Kelet-Közép-Európa olyan szakmai bástyájává váljon, amely sikeresen csatornázza be a regionális szakértelmet a nemzetközi akadémiai véráramba. Stratégiánkat követve egyedi tudásbázist és társadalmi összefogást hozunk létre, amely új lendületet ad a magyar mezőgazdaságnak a globális versenyben.

Az egyetem első embere kiemelte, a magyar élelmezésbiztonság jövőjének kulcsa a tudásintenzív mezőgazdaság erősítése, aminek létrehozásában a MATE elengedhetetlen szerepet játszik. Kutatási és innovációs tevékenységük lefedi a teljes ellátási láncot, ami „nagyban hozzájárul a nemzeti önellátás tudástőkéjének fejlesztéséhez”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában