Mosogatószer és mosógél természetes alapanyagokból

2024.03.30. 18:30

A zöldebb háztartásért az alsópáhoki ÖkoKörben

A Páhoki Kapo(l)cs Alkotóházban idén is megnyílt a boszorkánykonyha, amelynek első foglalkozását a közelmúltban tartották. A Zöld Háztartás Önképző ÖkoKör tagjai ezúttal mosogatószert és mosógélt készítettek természetes alapanyagok felhasználásával.

Antal Lívia

A zöld háztartás csoport tagjai vágtak, mértek és forraltak. B-j: Szücsné Veress Ildikó, Martonné Simon Krisztina, Horváthné Makó Judit, Nagy Anita Lilla, Belovári Lívia, Mátyásné Huszár Hajnalka, Gábris Zsuzsanna, Borsosné Csányi Éva, Pécsi Mária és a gyerekek

Fotó: Antal Lívia

Céljuk a zöldebb háztartás elérése. Ezt szolgálják a foglalkozások, amelyen a természetes, növényi alapú, hidegen sajtolt olajok, vajak, gyógynövények, illóolajok szinte kimeríthetetlen tárházából merítve együtt készítenek testápolókat, arckrémeket, különböző balzsamokat, keverékeket. A mostani alkalmon olyan mosogatószert és mosógélt állítottak össze, amelyekkel a tisztítószereket válthatják fel környezetbarát megoldásokra, mondta el Nagy Anita Lilla. Az alkotóház vezetője hozzátette, a tudásmegosztás is a céljuk, hiszen mindenki könnyen eszközölhet hasonló változtatásokat otthon. Az alkotóház is jó példával jár elöl a környezetbarát tisztítószerek használatával.

20 g saját készítésű mosószappan, 25 g szódabikarbóna, 300 ml desztillált víz, 10 csepp narancs-illóolaj – természetes mosogatószer az eredmény
Fotó: Antal Lívia

- A zöld háztartást szülőként és családanyaként is fontosnak tartom. Azt gondolom, elsősorban rajtunk múlik, hogyan neveljük gyermekeinket, és milyen példákat mutatunk nekik a családban. A képzéseken megszerzett tudás is segítségünkre van ebben -válaszolt érdeklődésünkre Horváthné Makó Judit, Alsópáhok alpolgármestere. - Ha már a kemény víz miatt mindenképpen óvni kell háztartási gépeinket, akkor azt miért ne tegyük zöldebben? Én például használok mosódiót, ami természetes alternatíva a hagyományos mosószerek helyett.

A résztvevők megosztották egymással gondolataikat a zöld háztartásról, majd beüzemelték a boszorkánykonyhát. A természetes alapanyagokat mérték, darabolták, összekeverték és forralták, végeredményként pedig környezetbarát tisztítószert kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában