Hagyományőrző disznóvágás

2024.03.03. 12:00

A közösség összekovácsolása a fő cél Pusztaszentlászlón

Negyedik alkalommal rendezte meg hagyományőrző közösségi disznóvágását a helybéli Újhegyi Borbarátok Egyesületével közösen Pusztaszentlászló önkormányzata. A közép-zalai település szabadidőközpontjában szombaton már kora reggel megkezdték a munkát.

Gyuricza Ferenc

Kaj István (balról), Dormán István, Tóth Zsolt és Szabó Béla falugondnok kolbásztöltés közben

Fotó: Gyuricza Ferenc

A disznóvágás egykor ugyanis egész napos elfoglaltságot jelentett, s a család valamennyi tagja részt vett benne. Pusztaszentlászlón mintegy ötvenen gyűltek össze, így a haszonállat feldolgozása és az ételek készítése is gyorsabban haladt.

- Ez a rendezvény a falubelieknek szól, és a közösség összekovácsolását szolgálja – mondta Kaj István polgármester. – A fejlesztések mellett ugyanis a falu egységének megteremtése a fő célunk. Ezért örömmel láttuk, hogy ilyen sokan eljöttek, köztük az újonnan betelepült családok tagjai is, hiszen ők úgy tudnak a legkönnyebben beilleszkedni egy közösség életébe, ha tevőlegesen részt vesznek annak programjain.

Kaj István hozzátette, akadtak olyan személyek is, akik érdeklődőként voltak jelen a disznóvágáson, annak folyamatát jöttek el megnézni. Ez viszont oda vezethető vissza, hogy már faluhelyen is egyre kevesebben tartanak sertéseket.

- Pusztaszentlászlón nem is tudok olyan családról, ahol lenne – folytatta a polgármester. – Így azért, hogy a gyerekek életéből ne maradjon ki ez az élmény, számukra külön kézműves foglalkozást szerveztünk. A délután folyamán pedig azokat is vendégül látjuk, akik a munkában nem vettek részt, de a disznótoros ételeket szeretnék megkóstolni, erre a közös étkezésre májas és véres hurkával, sült kolbásszal, valamint húsos káposztával készülünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában