Beruházás

2024.02.15. 10:30

Megnőtt az igény az ellátásra, új bölcsődét kap Letenye lakossága

Hamarosan elkezdődhetnek Letenyén annak a 14 férőhelyes, egycsoportos bölcsődének az építési munkálatai, amelynek kialakításához európai uniós forrásból kapott támogatást a város. Az előkészítés tavaly zajlott, illetve nyílt közbeszerzési eljárás során a kivitelezőt is kiválasztották már.

Gyuricza Ferenc

A kialakításra kerülő bölcsőde látványterve

Fotó: Letenyei önkormányzat

Minderről Farkas Szilárd polgármester tájékoztatta lapunkat, aki elmondta: az új bölcsőde a Bajcsy-Zsilinszky utcában, az óvoda szomszédságában 206 millió forintos beruházással kerül kialakításra.

– A városnak ezen a pontján már működik egy alapítványi fenntartású bölcsőde, amely szerződéses keretek között látja el, illetve szolgálja ki a városi és környékbeli igényeket – magyarázta Farkas Szilárd. – Ez a bölcsőde 16 gyermek fogadására alkalmas, ami egy ideig elegendő is volt, ám az utóbbi néhány évben jelentősen megnőtt az igény a bölcsődei ellátásra. Önkormányzatunk ezért egy újabb intézmény létrehozásáról döntött, majd sikeresen pályáztunk a Széchenyi Terv Plusz programhoz, amely vissza nem térítendő támogatást biztosít a beruházáshoz.

Farkas Szilárd hozzátette: az új bölcsőde létrehozásához több lehetséges helyszín került szóba, végül úgy döntöttek, hogy a projektet az oktatási-nevelési intézmények közelében fogják megvalósítani, ez év december 31-ig. Az energiatakarékos, szigetelt épület alapterülete 256 négyzetméter lesz, ebből a csoportszoba 51 négyzetmétert tesz ki. A beruházás során az épületben fedett főbejárat, babakocsi-tároló, gyermek öltöző, gyermekfürdő, vezetői szoba, nevelői szoba, vizesblokk és akadálymentes mosdó, melegítő- és tejkonyha, mosoda, raktárhelyiség, valamint terasz kerül még kiépítésre. Emellett parkosítják a környezetet, illetve a belső közlekedési útvonalról elérhető parkolókat, köztük egy akadálymenteset is kialakítanak.

– Az új bölcsőde létrehozásával reményeink szerint magas színvonalon tudjuk biztosítani a bölcsődei nevelés, gondozás megvalósulását városunkban – tette még hozzá a polgármester. – Azáltal, hogy a bölcsődei ellátást igénylő családok számára a szolgáltatás helyben, vagy legalábbis a lakóhelyükhöz közeli településen valósul meg, hozzá tudunk járulni a szülők jobb foglalkoztatottsági lehetőségeihez, s ezáltal az érintettek létbiztonságának növeléséhez is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában