Kézművesmesterség

2024.02.08. 19:00

Szövőszakkör indult Barlahidán

Újabb kézműves-tevékenységgel ismerkednek Barlahidán a helyi ügyes kezű hölgyek, idén a Nemzeti Művelődési Intézet által meghirdetett szakkörök közt a szövést gyakorolják.

Korosa Titanilla

A szakkör résztvevői, jobbról: Oszkocsil Zoltánné, Turzó Georgina, Mile Judit mentor, Molnár Judit, Blaskovics Ernőné, Daruné Peszleg Mária

Fotó: Korosa Titanilla

Szövés kereten a szakköri tevékenység pontos elnevezése, a foglalkozásokon az egyik legrégebbi szálas anyaggal, kenderrel dolgoznak, ismernek meg különféle technikákat a résztvevők, s készítenek használati tárgyakat: telefontokot, neszesszert, táskát, faliképet, kispárnát.

Németh Mária szakkörvezető elmondta, hogy a foglalkozásokat szerdánként tartják az esti órákban a könyvtárban. A kereten való szövés már a harmadik tevékenység a meghirdetett szakkörök közül, amivel megismerkednek. Tavaly makramét készítettek, előtte pedig a vesszőfonást tanulták meg. Érdekes választásnak bizonyult a szövés, nagy odafigyelést igényel, eleinte nehéz volt, de már belejöttek, hiszen a 20 alkalmas szakkör háromnegyedénél tartanak. Idén hatan jelentkeztek, többen a korábbi felhívásokhoz is csatlakoztak, illetve vannak új érdeklődők.

E héten szerdán Mile Judit szövő, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagja is ellátogatott a foglalkozásra, aki mentorként segíti a munkát. A gyapjúszövés gyakorlatával kapcsolatos jó tanácsok mellett eszközbemutatóval és különleges technikával készített szalagszövésekkel lepte meg a csapatot.

Mile Judit elmondta, hogy nagy örömmel tölti el, ha azt látja, hogy vannak, akik a szabadidejükben olyan tevékenységet végeznek, mellyel szabadon alkothatnak. Ma már az internet segítségével rengeteg mintához, technikához hozzáférnek a szövők, illetve az asztali szövőkeretek is elérhetők, ezekkel könnyen kipróbálható ez a tevékenység akár otthon is. Az egyesület pedig több tanfolyamot, bemutatót biztosít a kézművesmesterségek megismertetésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában