Polipcitrom otthon

2024.02.19. 13:00

Letenyén termett a különleges formájú és méretű citrom

Hátborzongató kinézetű a Buddha keze citrom, avagy a fának a gyümölcse, mely polipszerű karokra emlékeztet.

Benedek Bálint

A citrom Farkas Szilárd Letenye polgármesterének fáján termett (amely növényt Nyíregyházáról hozták). A képen láthatóval együtt két termést hozott.

– A gyümölcs kezdetben zöld, majd megnő és sárga lesz –  mondta Farkas Szilárd. –  Jellegzetes citromillata van, főleg a csápokat tömörítő fejrésznél. A növény szereti a párás, magasabb hőmérsékletű helyeket, üvegházban is jól érzi magát. Az ujjas citrom vagy más néven Buddha keze évszázadok óta kultikus fajta, főként díszítési célokra termesztik. Egzotikus gyümölcsei 15-30 centiméteresek is lehetnek. A gyümölcs sárga héja nagyszerűen felhasználható.  A szabadban tartott fát a nyári hónapokban hetente 2-3 alkalommal öntözzük meg. Az öntözések gyakorisága azonban nagyban függ az időjárástól, illetve attól, milyen az adott mikroklíma. A lényeg, hogy ne hagyjuk a fényigényes Buddha keze citromfát kiszáradni – nem lesz elnéző a száraz talajjal szemben. A talajra szórt vékony réteg mulcs segít megtartani a nedvességet.

Sokkoló formájú citrom, de ugyanolyan finom, mint normál társai
Forrás: ZH

Hozzátette: a gyümölcs sokak szerint nem felhasználható, ami nem igaz. Miután nem keserű, tökéletes kandírozott citrushéjak készítéséhez. Összetett aromája fantasztikus alkoholos italok, koktélok ízesítésére, de ugyanígy a szörpöket is felfrissíthetik vele. Azóta már feldarabolták és felhasználták az előbb említett módokon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában