Nem mindennapi

2024.02.01. 12:30

Különleges ajándék érkezett Szántódpusztára

Szent Kristóf, nyakában Jézussal: a Szántódpusztának dedikált széken látható a bútorkészítő faragványa.

Zaol.hu
A Szántódpusztai Majorság számára dedikált, faragott szék
Fotó: Szántódpusztai Majorság Facebook / Forrás: likebalaton.hu

– Garbera István kaposvári bútorkészítő mintegy harminc évvel ezelőtt hozott Szántódpusztára egy asztalt, hat széket és egy tükröt. A népi bútorkészítőt megindította, hogy mennyi mindent történt itt az utóbbi időben. Kiegészítve a korábbi garnitúrát, most kifaragta és elkészítette tölgyfából Szántódpuszta székét. A szék motívumában ott szerepel Szent Kristóf, nyakában a kis Jézussal – kezdte a bútorkészítő történetét a Szántódpusztai Majorság képviselője.
– Garbera István István 1982-ben szerezte meg a népi iparművész címet, sok különleges bútora talált gazdára idehaza és külföldön, legtávolabb az USA-ban. Azt mondta, hogy

a pénzt, amit a bútorokért kapott, anyagba fektette, vagyis tölgyet, amerikai diót vásárolt és ha a Jóisten megsegíti, akkor százhúsz évig lesz is munkája vele a magyaregresi műhelyében.

Nagyon köszönjük Szántódpuszta székét, amely a többi Garbera alkotassal együtt a Kiskastély épületében mától megtekinthető. Nagyon szépen köszönjük ezt az igazán szép, értékes és számunkra nagyon jelentős és mély szellemiséget hordozó alkotást – folytatta Kresz Tamás, a majorság létesítményvezetője – közölte a Likebalaton.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában