2,1 milliárd forintos főösszeggel

2024.02.21. 19:16

Elfogadták a költségvetést

Elfogadta a 2024. évi költségvetését nemrég Zalaszentgrót önkormányzata. A főösszeget több mint 2,1 milliárd forintban határozták meg.  Beruházásokra 105 millió forintot, felújításokra 147 milliót fordítanak. A felhalmozási kiadások zöme saját forrásból valósul meg, pályázati forrás nélkül.

Szabó Judit

Az Egészségügyi Központban több fejlesztés megvalósul idén

Fotó: a szerző

A költségvetés egyhangú, módosító indítványok nélküli elfogadásáról Baracskai József polgármester számolt be a közösségi oldalán, azt emelve ki, hogy a büdzsé kiszámítható működést biztosít a városnak. Lapunknak elmondta: az idei főösszeg nagyságrendekkel kisebb a tavalyi 6,5 milliárdosnál, mivel lezárult az a nagy víziközmű-beruházás, amely a 2023-as büdzsét felduzzasztotta.

Európai uniós támogatással három projekt megvalósítását tervezik idén: a Cser-Zilai utca megújítását, energetikai fejlesztést az önkormányzat Egészségügyi Központjában, valamint a járóbeteg szakellátó központ infrastrukturális fejlesztését. Más forrásokból megvalósítandó beruházási célok között szerepel többek között a játszótéri elemek és a közösségi terek fejlesztése, az aranyodi városrészben gyalogátkelőhely létesítése, valamint a temető bővítése.

A költségvetésbe beépítették a béremeléseket, és elkülönítettek összegeket a város nagy rendezvényeire. Az idei helyzetet nehezíti, hogy az államkasszába fizetendő szolidaritási hozzájárulás Zalaszentgrót esetében a 2023-as 17,9 millió forintról közel 43 millióra emelkedett. Az adóerőképesség növekedésének további következménye, hogy a szociális feladatokra idén már nem kapnak állami támogatást, önerőből kell megoldani a segélyek finanszírozását.

A helyi adókból, melyek nem emelkedtek, 388 millió forint bevételre számít idén az önkormányzat, ezen belül a helyi iparűzési adót 330 millióval tervezték be a költségvetésbe. Ez a tavalyi tervhez képest 72 milliós emelkedést jelent, de a 2023-ban ténylegesen befolyt adóbevétel alatt van. Óvatosan terveztek, hiszen beruházásokból kevesebb lesz idén, ami az adóbevételekre is hatással van. A bevételi oldal fontos eleme az előző évről áthozott 467 millió forintos költségvetési maradvány.  

A városrészi önkormányzatok összesen 8 millió forintot használhatnak fel céljaikra, s igényelhetnek forrást egy rendezvényekre elkülönített 5 milliós tartalékkeretből is. Az adott városrészt illetik meg ezen felül a területükön fekvő külterületi mezőgazdasági földterületek hasznosításából származó bevételek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában