Tárlatvezetés szombaton Szombathelyen

2024.02.22. 12:30

Derkovits 130 életmű kiállítás a képzőművész szülővárosában

Derkovits Gyula képzőművész születésének 130. évfordulója alkalmából csütörtökön délután nyílik életműkiállítás szülővárosában, a Szombathelyi Képtárban. Február 24-én, szombaton 15 órakor tárlatvezetést tart Cebula Anna művészettörténész, a képtár igazgatója, a kiállítás kurátora és Szántó István festőművész. A résztvevők a festmények megismételhetetlen színvilágával, valamint a magabiztos kézzel készült grafikákkal egyaránt megismerkedhetnek, írják meghívójukban. A kiállítás május 19-ig tekinthető meg, érdemes tehát a szomszédos vármegyét Zalából is felkeresni a jubileumi program alkalmából.

Mozsár Eszter

Derkovits Gyula Halas csendélet című festménye

Forrás: Szombathelyi Képtár

A Kényszerű különállás című kiállításon a Szombathelyen készült ifjúkori festményektől egészen legutolsó, Anya című képéig ível Derkovits itt látható műveinek sora. Hangsúlyt kapnak a feleségével harmonikus kapcsolatára utaló kettős önarcképei, valamint Budapesten kívül most először szerepelnek együtt Halas csendéletei. A kiállításon összesen 64 alkotás (39 festmény és 25 grafika) látható, emellett a festőművész személyes dokumentumai, iratai és fotói is helyet kapnak a tárlaton.

A klasszikus életmű-kiállítás tizenegy képcsoporton át mutatja be Derkovits festészetének főbb témaköreit és a korábban „proletárfestőnek” kikiáltott képzőművész életét. Érkeztek alkotások a Magyar Nemzeti Galériából, a Magyar Nemzeti Múzeumtól és a pécsi Janus Pannonius Múzeumtól is.

Két évvel Derkovits halála után, 1936-ban rendezték meg első önálló kiállítását Szombathelyen. Emléktábla jelzi Rumi úti (ma Mátyás király utcai) szülőházát, a róla elnevezett lakótelepen szobor, a nevét viselő iskolán egy féldombormű emlékeztet rá.

Derkovits Gyula 1894. április 13-án született Szombathelyen és 1934. június 18-án halt meg Budapesten. A posztumusz Kossuth-díjas festő és grafikus sajátos egyéni művészetet alakított ki a modern nyugat-európai stílusirányzatok mentén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában