A programot az önkormányzat finanszírozta

2024.02.22. 17:30

A LED-izzókkal a megtakarítás 20-40 százalék is lehet

Az országban elsőként hirdettek meg társasházi közösségek számára ingyenes LED-csereprogramot, az izzók átadása csütörtökön kezdődött meg a Keresztury VMK-ban.

Arany Gábor

Balaicz Zoltán, Flaisz Gergő és Bali Zoltán az átadásra váró LED-izzókkal

Fotó: A szerző

A részletekről a helyszínen tartottak tájékoztatót. Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett rá, hogy 2022 őszén az európai energiaválságra reagálva a közgyűlés több intézkedést hozott. Ezek egyikeként a rászorulók támogatást kérhettek az energiaszámlájuk kifizetéséhez. Ezen túlmenően a lakosság számára ingyenes LED-csereprogramot hirdettek, mégpedig a Cyeb Kft. által megszervezve és finanszírozva. Ebben 2.081 igénylő 25 ezer energiatakarékos fényforrást vehetett át. 
Bali Zoltán alpolgármester kezdeményezésére ezt követően meghirdették a társasházi közösség számra is az ingyenes LED-cserét, mégpedig az országban elsőként. Az igényléshez a Zalaszám Informatika Kft. fejlesztette ki az internetes alkalmazást. A programra 297 társasház képviselője jelentkezett, és igényelt 12 836 energiatakarékos fényforrást. A polgármester hozzátette, az igényeket látva elképzelhető a folytatás is.
Bali Zoltán a csereprogram kapcsán azt emelte ki, hogy 20-40 százalékos megtakarítást lehet elérni a hagyományos égők kiváltásával. Szólt arról is, hogy a pályázó társasházak képviseletét 20 cég, 17 magánszemély és 2 egyéni vállalkozó látja el. A program költségét – a webes alkalmazás 2,9 millió forintba került, a LED-izzók ára 7,9 millió forint – az önkormányzat finanszírozta. 
A LED-fényforrásokat ezúttal is a Keresztury VMK-ban lehet átvenni. Az intézmény vezetője, Flaisz Gergő úgy látja, hogy pár napon belül az összes érintett megkapja a LED-izzókat. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában