Mura-menti Malacságok

2024.02.11. 11:44

A háztáji tradíciók védelmében - fotógaléria és videó

Minden eddiginél több látogatót vonzott szombaton a Mura-menti malacságok elnevezésű 10. alkalommal megrendezett Murakeresztúri Böllérfesztivál.

Benedek Bálint

A Keresztúri szikracsapók csapata a hurka és kolbásztöltéssel volt elfoglalva, balról: Kovács Péter, Dobos Péter, Szabó Norbert és kisfia, Szabó Barnabás

Fotó: Szakony Attila

A művelődési ház mellett felállított sátorban szinte megmozdulni sem lehetett, minden csapat standja előtt hosszú sorok kígyóztak. A frissen levágott sertésből készített húsáruk illata messzire szállt, láthatóan jól fogyott a kolbász, a hurka és a sült hús. Néhányan extra ételekkel is meglepték a vendégeket. A Nagykanizsa kiskanizsai városrészéből érkezett ÍzBirodalom étterem séfje, Tálos Krisztián már évek óta készül a böllérfesztiválra.

Tálos Krisztián, a kiskanizsai ÍzBirodalom étterem séfje igazán kitett magáért
Fotó: Szakony Attila

- A kötelező elemeket hoztuk, kolbász és hurka készült, levesnek töltött káposztát főztünk - mondta. - A dödöllét tekercsformában sütöttük ki, amihez vargányás csülkös sertéspörköltet készítettünk. A hotdog grillkolbászból készült, amerikai káposztasalátával, de pirított hagymakarika és finom öntet került bele. Ezen felül a zsűrinek a véres hurkából készítettem egy korongot, alá hagymás tört burgonya került, a májas hurkát kirántottam és sült lila káposztával, valamint édesburgonya pürével kínáltam.

A fityeházi Töpörtyűk ördögeinél nagyüzemben készült a töpörtyű, balról: Kopcsik Zoltán, Sárvári Ferenc, prof. dr. Gadányi Károly, Murakeresztúr díszpolgára és Kiss Tibor
Fotó: Szakony Attila

Néhány sátorral odébb a fityeházi Töpörtyű ördögei csapata 300 kilogramm zsírt sütött ki töpörtyűnek, míg a Murakeresztúri Önkéntes Tűzoltó Egyesület alkotta Keresztúri szikracsapók a klasszikus irányvonalat képviselve sült kolbászt kínált nagy tételben.

A fityeházi csapatnál a hölgyek sem maradtak munka nélkül. Balról: Kopcsikné Farkas Erika, Matus Jánosné és Sárvári Ferencné épp rántott húst sütöttek
Fotó: Szakony Attila

A megnyitón Polgár Róbert polgármester köszöntőjében kiemelte: a böllérfesztivál küldetése a háztáji, murakeresztúri tradíciók felelevenítése. A közösség ereje pedig az eltelt tíz év alatt megmutatta csodákra képes, hiszen a környéket is megmozgatta és így a vármegye több pontjáról érkeztek. Hálásak lehetnek azért a támogatóknak, hogy a gasztronómiai esemény ilyen népszerű, s mára mindenkinek fontos lett.

Polgár Róbert polgármester a megnyitón
Fotó: Szakony Attila

- Kiváló érzés végignézni a tömegen, akik eljönnek és belekóstolnak a vidék ízeibe - mondta Bene Csaba, a vármegyei közgyűlés alelnöke. - A közösségépítés terén is élen járnak Murakeresztúron és büszkék lehetnek arra, hogy a disznóvágás tradícióit átadják a ma gyermekének, akik továbbvihetik a tüzet.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is hasonlóan gondolkozott. Szerinte amit ez a település, ez a térség a hagyományok ápolásában felmutathat, arra büszkének kell lennie. Biztatja őket, hogy a jövőben is tartsanak ki, szervezzék meg a fesztivált, mely a gasztronómián túl rengeteg élményt ad a látogatóknak.

Eredmények.

Leves: 1. Csontdarálók (Szombathely), 2. Südők (Tótszerdahely), 3. ÍzBirodalom (Nagykanizsa). Főétel: 1. Südők, 2. Csontdarálók, 3. Keresztúri szikracsapók (Murakeresztúr). Kolbász: 1. ÍzBirodalom, 2. Hegylakók (Murakeresztúr, Belezna), 3. Keresztúri szikracsapók. Hurka: 1. ÍzBirodalom, 2. TDE JTS (Szigetvár), 3. Hegylakók. Tepertő: 1. Keresztúri szikracsapók, 2. Ízbirodalom, 3. Töpörtyű ördögei (Fityeház).

Különdíjak. Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, vándorserlege: Keresztúri szikracsapók. Aranydiploma: ÍzBirodalom, Südők, Keresztúri szikracsapók. Ezüst: Csontdarálók, TDE JTS. Bronz: Hegylakók, Töpörtyű ördögei. Böllérfesztivál vándorserlege: ÍzBirodalom. Zsűri különdíja: 1. Südők, 2. ÍzBirodalom, 3. Hegylakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában