A püspöki konferencia döntésének megfelelően

2024.01.05. 19:00

Nem kaphatnak áldást az azonos nemű párok a Szombathelyi Egyházmegyében sem

A Szombathelyi Egyházmegyében sem kaphatnak áldást az azonos nemű párok. A döntést dr. Székely János püspök körlevélben tudatta a papokkal s a hívekkel.

Péter B. Árpád

A Szombathelyi Egyházmegyében sem kaphatnak áldást az azonos nemű párok. Dr. Székely János a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntésének megfelelően írta meg körlevelét

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

A tavaly decemberben kiadott, Fiducia supplicans című, az áldások lelkipásztori jelentéséről szóló dokumentum kapcsán dr. Székely János emlékeztet, ebben többek között az szerepel: „a házasság egy férfi és egy nő közötti kizárólagos, végérvényes és felbonthatatlan egysége, amely természete szerint nyitott a gyermeknemzésre... A szexuális kapcsolat csakis ezen belül kapja meg a maga természetes, megfelelő és teljes mértékben emberi jelentését.”

Az is olvasható: „Az egyház mindig is csak a házasságon belüli szexuális kapcsolatot tartotta erkölcsileg helyesnek”, így nem szabad igazolni azt, ami nem egyezik Isten akaratával.

Dr. Székely János leszögezi, amikor egy azonosnemű pár kér áldást, azzal, hogy ezt együtt teszik, kifejezik azt, hogy a kapcsolatukra, az életdöntésükre is szeretnék kérni Isten áldását, az egyház erkölcsi jóváhagyását. Ha ezt megkapnák, azzal „meghamisítanánk Krisztus evangéliumát, és elmulasztanánk azt, amit lelkipásztorként egy ilyen pár felé tennünk kellene”, folytatódik a megyés püspök körlevele.

Az egyházi vezető úgy fogalmaz: „Krisztus evangéliuma nemcsak Isten végtelen irgalmáról szól, hanem felhív mindannyiunkat a megtérésre”, s ha e mondat második felét elhagyjuk, akkor az hamis evangéliummá válik.

Dr. Székely János azt is írja, Jézus arra hív, menjünk be a szűk kapun, mert a széles út a pusztulásba visz, s evangéliumi idézetekkel igazolja: Krisztus egészen különös erővel, féltékeny szeretettel védi a házasságot, hiszen „Isten a teremtés kezdetén férfit és nőt alkotott”.

A megyés püspök kiemeli: a Biblia és az egyház szent hagyománya az azonosneműek között létesített szexuális kapcsolatot erkölcsileg helytelennek tartja. „Krisztus törvénye igényes, Isten irgalma nem olcsó irgalom, szeretete nem langyos szeretet”, hangsúlyozza.

Ezért – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntésének megfelelően – dr. Székely János felszólította a lelkipásztorokat, hogy a Szombathelyi Egyházmegyében ne áldják meg az azonos nemű párokat.

„Fogadjuk az azonos neműek iránt vonzalmat érző testvéreinket is nagy szeretettel és tisztelettel, de ne igazoljuk a helytelen életdöntésüket, hanem segítsük őket a Krisztus evangéliuma szerinti élet útján. Ezzel leszünk az ő igazi, hiteles pásztoraik és testvéreik”, zárul a megyés püspök körlevele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában