Érdeklődés a sikeres magyar modellről

2024.01.28. 10:00

Nagymegyer és a szlovák kormány képviselői példának tekintik Hévízt

A felvidéki Nagymegyerről érkezett népes delegáció Hévízre, amelyhez csatlakoztak az átalakuló szlovák turisztikai tárca vezető munkatársai is.

Péter B. Árpád

Az adatalapú turizmusirányítás iránt érdeklődtek a szlovák delegáció tagjai, akiket Pálffy Tamás, Hévíz turisztikai cégének igazgatója és Papp Gábor fogadott

Fotó: ZH

A kormányzati szakemberek elsősorban az adatalapú turizmusirányítás részleteiről és tapasztalatairól érdeklődtek, amelyet illetően Magyarországot, és kiemelten Hévízt tekintik példának. A szlovák delegáció előbb a gyógyfürdő működésével, szolgáltatásaival és terveivel ismerkedett, majd a városházán Papp Gábor polgármesterrel folytatott szakmai megbeszélést.

A nagymegyeriek régóta ápolnak baráti kapcsolatot a Hévízi Szobakiadók Szövetségével, most a felvidéki – zömében magyarok lakta – település polgármestere, több képviselő és a gyógyfürdő vezetője érkezett, s hozzájuk csatlakoztak a megújuló szlovák turizmusirányítás vezető munkatársai. Ők hasonló rendszert szeretnének kialakítani, mint amilyen Magyarországon működik, érdeklődtek például az NTAK-ról, illetve az ország- és városmarketingmunkáról is.

– Nagyon sok kérdést tettek fel, s ez a megbeszélés vélhetően a jövőben folytatódik – mondta lapunknak Papp Gábor. – Úgy, ahogyan a nagymegyeri kapcsolatunk is, hiszen egy fürdőtelepülésről beszélünk, amely nincs messze tőlünk, és tudjuk azt is, hogy Szlovákiából nagyon sok vendég érkezik hozzánk, úgyhogy ez gyümölcsöző kapcsolat lehet a jövőben.

Papp Gábor szerint itthon már láthatóak az adatalapú turizmus eredményei, attól függetlenül, hogy az elmúlt években számos probléma sújtotta az ágazatot – a Covidtól a háborún és a szankciós politikán át a gazdasági válságig.

– Ez az irány, az adatalapú turizmus képes kihúzni az ágazatot a bajból, segíteni tud, megteremtve a továbblépés és a fejlődés lehetőségét is. Ez persze nem titkos, és azt gondolom, ha erre rátérnek

például a szomszédos országok, vagy mintának veszik a mi rendszerünket, akkor erre büszkéknek kell lennünk – összegzett Hévíz polgármestere, aki szerint az ilyen típusú együttműködésekből mindkét fél profitálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában