Fókuszban a növényvédelem, az agrárium jövője

2024.01.18. 20:00

Konferencia Keszthelyen a tradíció, érték és a biztonság jegyében

Immár harmincharmadik alkalommal rendezik meg a Keszthelyi Növényvédelmi Fórumot, amely az agrárium e szegmensének rangos találkozóhelye, hazai és nemzetközi szaktekintélyek részvételével.

Péter B. Árpád

Tradíció, érték, biztonság. A megnyitón (b-j) prof. Posta Katalin, dr. Rózsa László és dr. Fail József, a MATE növényvédelmi intézetének igazgatója

Fotó: Péter B. Árpád

A háromnapos program helyszíne a MATE Georgikon campusa, ahol előadások sorjáznak például a biológiai növényvédelemről, virológiai kutatásokról, a facéliavetések gyomnövényzetéről s az agrártámogatásokról vagy éppen a Növényorvosi Kamara jövőbeni terveiről.

A megnyitón prof. Posta Katalin, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektorhelyettese kijelentette, e rangos konferencia kapcsán három szó jut eszébe: tradíció, érték, biztonság. Szerinte az első kettő nem igényel magyarázatot, utóbbi pedig utal a folyamatosságra: arra, hogy e fórum mindig várja a szakma képviselőit.

Prof. Posta Katalin: Az agrárium s a vidék fejlődése a jól képzett növényorvosok segítségével valósulhat meg
Fotó: Péter B. Árpád

Prof. Posta Katalin úgy folytatta, a növényvédelmet élethivatásként választók számára e szakterület biztos megélhetést ad, a MATE pedig a növényorvos képzés tekintetében itthon piacvezető, az erre a képzésre jelentkezők 75 százaléka az agráregyetemen szerzi meg tudását, végzettségét.

A rektorhelyettes leszögezte: „az agrárium s a vidék fejlődése a jól képzett növényorvosok segítségével valósulhat meg”.

– Az uniós előírások miatt ma úgy kell értéket előállatni, termésbiztonságot garantálni, hogy közben egyre csökken az engedélyezett hatóanyagok köre s ezzel azon lehetőségek száma, amelyeket felhasználhatunk ennek érdekében – fogalmazott prof. Posta Katalin.

Dr. Rózsa László: A növényvédelem oktatásában a Georgikon mindig is élen járt
Fotó: Péter B. Árpád

Dr. Rózsa László, a Georgikon campus főigazgatója arról beszélt, a gróf Festetics György szellemiségében működő, 226 éves intézmény „élő tradíciót jelent a magyar agrár-felsőoktatásban”. Kiemelte, az elmúlt évtizedben a hazai mezőgazdaság jelentős változásokon ment keresztül, s ezekhez a képzésnek és a kutatásoknak is alkalmazkodni

kellett, ezért szükség volt az oktatási rendszer átalakítására, amelynek célja, hogy világszínvonalú modell jöjjön létre.

Ehhez az kellett, hogy „a tradíciókat a modern kor megoldásaival” ötvözzék, s erősödjön a képzés gyakorlatorientált jellege és a szaktárgyak súlya. Az egyik zászlóshajó a növényvédelem, amelynek oktatásában a Georgikon mindig is élen járt, szögezte le dr. Rózsa László.

Az ország minden tájáról érkeztek növényvédelmi szakemberek a konferenciára
Fotó: Péter B. Árpád

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában