A hangos gondolkodás hatásai

2024.01.29. 14:00

Érdekességek a matematikaoktatásban – rendhagyó óra a Bolyai-iskolában

A Bolyai-iskolában Lénárt István egyetemi tanár rendhagyó matematikaórát tartott nemrégiben az intézmény 4. és 6. évfolyamos diákjainak, valamint a pedagógusainak.

Benedek Bálint

Léránt István élményfoglalkozása a diákokat és a tanárokat is lenyűgözte a Bolyai-iskolában

Forrás: ZH

Lénárt István, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Matematika Intézet Matematikatanítási és Módszertani Központjának tanára, aki a nem euklideszi geometria alapfogalmainak megértetése érdekében érkezett az iskolába. 

– A „narancsos órán” az összehasonlító geometria (sík és gömb) fogalmaival ismerkedtek meg a gyerekek játékosan, felébresztve a gömbgeometria fogalmában rejlő lehetőségeket - fogalmazott Cserti-Czuppon Anita tagintézmény-igazgató. – A fiatalok gyakorlatban szerzett tapasztalatokkal lettek gazdagabbak a narancsok és a Lénárt-gömbök segítségével. Bolyai János nevéhez hűen továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk a matematika és a természettudományos tantárgyak magas színvonalú oktatását az iskolában. Az egyetemi tanár a nap folyamán többször hangoztatta, hogy a legfontosabb a gyermek. Ha a diák jól érzi magát, ha hangoskodik, ha hangosan gondolkozik, egyre közelebb kerül a célhoz, hogy tapasztalatok útján, vitakultúrát elsajátítva, a bizonyítási vágyat szem előtt tartva tanuljon. 

Forrás: ZH

Hozzátette: különösen örültek annak, hogy egy kiemelkedő matematikus által is képviselt pedagógiai gondolkodás náluk is jelen van, ösztönözve a gyerekeket arra, hogy kiteljesedjenek és önmaguk lehessenek. A gyerekek és a kollégák nagyon élvezték az órát. Hálásak A sík és gömb – Összehasonlító geometriai kísérletek síkon és gömbön a Lénárt-gömb segítségével című könyvért, amelyből tovább mélyíthetik tudásukat.

Forrás: ZH

A tanórák után Lénárt István az intézmény pedagógusaival folytatott szakmai beszélgetést, amely során ismét előkerültek a Lénárt-gömbök és ötleteket kaptak arra vonatkozóan, hogy a matematikaoktatáson kívül miként lehet egyéb tantárgyak oktatása során azokat alkalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában