Üvegvisszaváltás, mutatjuk a logót

2024.01.04. 18:06

A régi palackot, üveget ne dobjuk be az új automatákba!

Az új üvegvisszaváltó automatákba csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló, más palack, doboz nem, hívta fel rá a figyemet közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Szabó Judit

A sörösüvegekre is rákerülnek majd a visszaválthatóságot jelző címkék

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A napokban több híradás megjelent arról, hogy a visszaváltó automaták nem működnek, a bedobott italcsomagolások ellenében pedig estenként nem használható utalványokat adnak ki. Pedig a szabály egyszerű: az automatába csak az dobható be, ami után már fizetett visszaváltási díjat a vásárló – más palack, doboz nem, írták a közleményben.

A visszaváltásos csomagolású italok 2024. első féléve során fokozatosan fognak megjelenni az üzletek polcain, az év első napjaiban ez nem volt várható, tették hozzá, s felhívták a figyelmet: csak az dobjon majd italos palackot az automatákba, aki a visszaváltási díjat ki is fizette vásárláskor, a palackon pedig rajta van az előírt logo, a feliratozás és a visszaváltási díj összege is.

Ezt a logót kell majd keresnünk a visszaváltható csomagolásokon
Fotó: ZH

A gyártók részéről az átállás az új címkézésre, feliratozásra időigényes folyamat, ezért az átállásra június végéig tartó türelmi időszakot jelöltek meg.

Mint közölték: az automaták telepítése folyik év elején is, a tesztelés pedig számos berendezésnél még csak most következik.

A visszaváltó automatákat a berendezés gyártója, az arra feljogosított telepítési csapatok végzik (ez nem a kereskedők feladata). A telepítések, a szükséges informatikai beállítások és a tesztelések, próbaüzemelések még nem zárultak le, mindez a berendezéseket szállító gyártók leterheltségétől függ.

A visszaváltó berendezésekbe olyan palackot bedobni, mely nem felel meg a követelményeknek, károkat okozhat, a beüzemelést követően is. A visszaváltó berendezés egyébként ellenőrzi majd, elfogadható-e a bedobott italcsomagolás, és utalványt csak a szabályoknak megfelelő palackok után ad.

A kereskedelmi szövetség emlékeztetett: a visszaváltási rendszer lényege, hogy az italgyártó üzemekben újra nem tölthető, ezért csak egyszer használatos – úgynevezett egyutas – italos palackok értékesítésekor, ha a gyártó ezt már fel is tüntette a csomagoláson, a kereskedők kötelesek lesznek 50 forint visszaváltási díjat felszámolni a vásárlóknak az értékesítéskor. Ezt a visszaváltási díjat a vásárló visszakaphatja egy levásárolható utalvány formájában, ha visszaviszi az italos palackot az üzletbe. Dönthet majd azonban úgy is a vásárló, hogy az utalványt a pénztáraknál pénzre váltja.

Június végéig a gyártók még átadhatnak a kereskedőknek régi, tehát nem visszaváltható csomagolású italféleségeket is, utána viszont már csak a visszaváltás lehetőségét feltüntető címkézéssel szállíthatnak árut a boltokba. Az üzleteknek értékesíteniük kell a korábban gyártott és a visszaváltási logó és díj feltüntetése nélkül csomagolt italokat is, melyek ott lesznek az árusítóhelyek polcain, ameddig el nem adják azokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában