Bársonytalp Zala Egyesület ebben is kéri a támogatást

2024.01.31. 15:30

Közösen az ivartalanításért

A nem kívánt szaporulat visszaszorítása, a betegségek elkerülése, valamint a cicák életkorának „meghosszabbítása”. Nagyjából ezek a legfontosabb érvek amellett, hogy minden felelős gazda ivartalanítsa a macskáját.

Mozsár Eszter

A macskák ivartalanításának számos előnye van

Fotó: Bársonytalp Zala Egyesület

A Bársonytalp a cicákért Zala Egyesület hosszú évek óta küzd azért, hogy megváltozzon a társadalom szemlélete ebben a kérdésben. Közösségi oldalukon most hosszabban is leírják, miért fontos a cicák ivartalanítása. Másrészt ebben az időszakban különösen megnő a beavatkozások száma, ezért az állatvédelmi szervezet szívesen veszi a jóérzésű emberek támogatását a közösségi oldalon található bankszámlára, mind az orvosi költségekre, mind az ideiglenesen befogadott vagy éppen a kolóniákban etetett cicák megsegítésére.

Mindazok, akik az ivartalanításban szeretnének segítséget, támogatást kérni, azt is megtehetik az egyesületnél.

S most lássuk, miért is fontos a macskák ivartalanítása:

„Tudtad, hogy az ivartalanított cicák statisztikailag hosszabb ideig élnek, mint a nem ivartalanított fajtársaik? Emellett még számos előnnyel járhat a kedvenced számára a beavatkozás.

Nézzük, melyek ezek:

  • A cicák mind a párzással, mind pedig a verekedés során szerzett sérülésekkel, harapásokkal át tudnak adni egymásnak számos vírusos megbetegedést. Ezek közül legismertebb talán a macskaleukózis és a macska-AIDS, melyek közül jelenleg egyik sem gyógyítható betegség. Így nagyon fontos, hogy az ivartalanítás révén csökkentsd a megfertőződés esélyét.
  • A nőstény cicáknál az ivartalanítás egyik vezető egészségügyi indoka, hogy megóvd őket a különböző nemi hormonokkal összefüggésben lévő betegségektől és daganatos elváltozásoktól. Ide tartozik a főként idősebb cicákat érintő cisztás petefészek elváltozás, az emlő- és méhdaganatok, valamint a gennyes méhgyulladás.
  • A cicák ivartalanításának egyik legfontosabb célja a nem kívánt vemhesülések és szaporulatok megelőzése. Egy átlagos nőstény cica akár évente 6-12 kölyökcicát is világra tud hozni. A nem kívánt macskaszaporulat az egyik legnagyobb állatvédelmi probléma Magyarországon. Minden évben több ezer elhagyatott cica kóborol az utcákon, az ivartalanítás által pedig csökkenthető a kóbor és a menhelyen élő állatok száma.
  • A kandúr macskák nemcsak egymással marakodnak, hanem a nősténnyel is a párzás alatt. A harapások, karmolások pedig elfertőződhetnek, betályogosodhatnak. Nem beszélve a már említett vírusos macskabetegségek terjedéséről.
  • Ne ez legyen a fő ok az ivartalanításra, de egy fontos előnye a beavatkozásnak, hogy megszűnnek az ivarzással járó tünetek. Nőstény macskák esetén elkerülhető a tüzelés. A cicák 2-3 hetes időközökkel tüzelnek, mely során az ivarzási tünetek 5-6 napon keresztül állnak fenn. A cicák ilyenkor alig nyúlnak az ételhez, és egész nap hangosan nyávognak. Alkalmanként az ivarzási tünetek nagyon felerősödhetnek, sokszor ún. ivarzási düh alakulhat ki.

A kandúr macskáknál sem marad észrevétlen az ivarérettség. Ők előszeretettel jelölik meg feromon tartalmú, kellemetlen szagú vizeletükkel a bútorokat és a berendezési tárgyakat.

Segíts te is, hogy a fent említett dolgokat el tudjuk kerülni!” - írják közösség oldalukon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában