Könyvelőket, közgazdászokat, vállalkozókat tájékoztattak

2024.01.10. 17:30

A 2024-es adóváltozásokról hallhattak előadást Zalaegerszegen

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara konzultációval egybekötött előadást szervezett Adóváltozások 2024 címmel szerdán délelőtt a Hotel Arany Bárány télikertjében. A háromórás szakmai találkozó résztvevőit dr. Lázár József, a NAV Győr-Moson-Sopron Vármegyei Adó-és Vámigazgatóságának osztályvezetője tájékoztatta az idei év legfontosabb adózási tudnivalóiról.

Mozsár Eszter

Dr. Lázár József osztályvezető a 2024-es adóváltozásokról tartott előadást a zalaegerszegi Hotel Arany Bárány télikertjében.

Fotó: Pezeztta Umberto

Tavaly júliusban és novemberben két adócsomagot fogadott el a parlament, aminek értelmében a legfontosabb változások 2024-ben: emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, illetve növekedik a gázolaj visszaigényelhető jövedéki adója. A napilapoknak nulla százalékos lesz az áfakulcsa – köztük a Mediaworks Hungary Zrt.-hez tartozó megyei lapoknak –, szja-mentesek lesznek az állami számsorsolásos szerencsejátékok nyereményei, a műkincsek behozatali áfája 5 százalékra csökken. A desszert jellegű sajtkészítmények áfája 27 százalékról 18 százalékra csökken. Az extraprofitadónak indult légitársaságok különadója zöldadóként él tovább. Az adó 1600 és 15 600 forint közötti lehet utasonként. Számos extraprofitadó megmarad, így a bankadó, az energiaellátók jövedelemadója, a sávos biztosítási és kiskereskedelmi adó.

Dr. Lázár József osztályvezető előadására ezúttal is sokan voltak kíváncsiak
Fotó: Pezzetta Umberto

A veszélyhelyzet lejárta után is megmarad többek között a 30 év alatti anyák 2023 januárjától elérhető adókedvezménye, valamint a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermekekre járó emelt összegű családi kedvezmény. Az ekhóst foglalkoztató munkáltatónak nem kell megfizetnie az ekhós bérrész után a 13 százalékos kifizetői ekhót.

A könyvelők az adóváltozások mellett a januártól bevezetett elektronikus áfabevallási rendszer működéséről hallhattak. Az iparkamara minden évben az adóváltozásokról szóló rendezvényével kezdi programjainak sorát, tájékoztatta lapunkat Vörös Anikó titkár, aki hozzátette: a többi szakmai klubjukhoz hasonlóan újraindítják a Könyvelői klubot is, első találkozójuk január 30-án, kedden lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában