Európia uniós támogatásból

2023.12.23. 13:30

Óvodákat, rendelőket újítanának fel

A Településfejlesztési operatív program plusz (TOP Plusz) fenntartható humán infrastruktúra elnevezésű felhívására benyújtandó támogatási kérelemről a legutóbbi közgyűlésen döntöttek a képviselők.

Arany Gábor

Felújítanák a Mátyás király utcai háti orvosi rendelőt is

Fotó: A szerző

A bazitai óvoda napjainkban már erősen kifogásolható állapotú épülete a múlt század második felében eredetileg iskolaként működött, de hiányzik belőle több, az óvodai neveléshez szükséges helyiség. A vízszigetelés nélküli falszerkezet miatt évről évre jelentős károk keletkeznek, az elmúlt múlt évben a csoportszobába még a növényzet is betört.
A döntést előkészítő anyagban két megoldást vizsgáltak: az épület teljes felújítását, illetve elbontás után új óvoda felépítését.
Az első lehetőségnél számolni kell egyebek mellett a süllyedő épület miatt szükséges alapmegerősítéssel, a teljeskörű vízszigeteléssel, a villamos hálózat, a gépészeti rendszer cseréjével, a falazat hőszigetelésével, az akadálymentesítéssel. Mindezek költségét a tervező bruttó 349 millió forintra kalkulálta. A teljes lebontás utáni új, a kor követelményeinek funkcionalitási és műszaki szempontból megfelelő óvodaépület felhúzása bruttó 316 millió forintba kerülne. A megoldások sorából kiemelendő, hogy az akadálymentesen megközelíthető épület fűtését hőszivattyú szolgálná, a villamosenergia-számlát pedig napelemes rendszer segítene csökkenteni. A képviselők az óvoda újjáépítéséről szóló határozatot szavazták meg. 
A támogatási kérelemben szereplő másik óvoda a ságodi. Ezt 1928-ban Mindszenty József építtette iskolának, 1991 óta működik óvodaként, és itt van a településrész kápolnája is, ahol vasárnaponként tartják az istentiszteletet. Az utóbbi funkció miatt az épület esetleges elbontásának lehetőségét elvetették. A legnagyobb problémát itt is a falak szigetelésének hiánya miatti vizesedés, penészesedés jelenti. Emellett nélkülözhetetlen a tető- és födémszerkezet felülvizsgálata, a nyílászárók és a villamos hálózat cseréje, a fűtési rendszer felülvizsgálata, az épület hőszigetelése, valamint a funkcionális követelményeknek megfelelő bővítés, akadálymentesítés. A beruházás teljes költségét 291 millió forintra tehető.
A támogatási kérelem része az elmúlt években megvalósult korszerűsítési programból kimaradt három orvosi rendelő felújítása is. A Kölcsey és a Mátyás király utcai, 2016-ban épült társasházakban működő házi orvosi rendelők esetében a kor elvárásaihoz igazodóan az energetikai előírások teljesítése és a kötelező akadálymentesítés megvalósítása az elsődleges cél. Emellett orvosszakmai eszközök beszerzése is a projekt része. Hasonló célokat fogalmaztak meg az andráshidai, Gazdaság utcai, de önálló épületben működő orvosi rendelő esetében is. Mivel itt önkormányzati bérlakás is található, az esetleges külső hőszigetelésnél azt a részt a városnak kell finanszíroznia.
A három orvosi rendelő felújítására az önkormányzat negyed milliárd forintos támogatásra nyújtott be kérelmet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában