Százmilliárdok a hazai mezőgazdaságra

2023.12.07. 19:00

Megmarad az agrárium anyagi, erkölcsi és politikai támogatása

November végéig 125 ezer gazdálkodó mintegy 168 milliárd forint előleghez jutott – fogalmazott Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének keszthelyi agrárfórumán.

Péter B. Árpád

Az elmúlt két esztendőben 1200 milliárd forinthoz jutott a magyar mezőgazdaság. Süle Katalin, dr. Feldman Zsolt, Jakab István és Győrffy Balázs a fórumon

Fotó: Péter B. Árpád

A politikus hozzátette, idén várhatóan 270 milliárd forintot fizetnek ki, s emellett, a nehézségekre tekintettel, kamattámogatással segítik azokat, akik hitelből fejlesztettek. Feldman Zsolt arról is beszélt, az uniós Közös Agrárpolitikai Stratégiai Terv első módosítását jövő januárban fogadhatják el; a legnagyobb változások a gyepterületek kaszálását illetően várhatók.

Az államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt két esztendőben 1200 milliárd forinthoz jutott a magyar mezőgazdaság, amiből 750 milliárdot vidékfejlesztési programokra fizettek ki.

A fórumon Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke, Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is köszöntötte az Amazon Ház rendezvénytermét zsúfolásig megtöltő zalai gazdálkodókat.

A honatya arról is szólt, az agráriumban az utóbbi néhány év problémákkal volt terhelt, de a kormányzat odafigyel a gazdálkodók érdekeire. Kiemelte, az elmúlt 13 évben megtapasztalt anyagi, erkölcsi és politikai támogatás a jövőben is megmarad.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke előadásában leszögezte, az ukrán gabona nemcsak Magyarországot árasztotta el, hanem megjelent azokon a piacokon is, ahová eddig a hazai gazdák értékesítettek, s ez komoly problémát jelent. Mint mondta, az uniós kötelezettségek miatt nőnek az adminisztrációs terhek, ezért a jövőben bővítik a falugazdász hálózatot.

A kamarai vezető beszámolt arról is, a NAK egy követeléskezelő céget hoz létre, amely átveszi a gazdálkodók vadkárát, és helyettük rendezi azt a vadásztársaságokkal.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ vezetője kijelentette, Magyarország egyetlen centet sem hajlandó veszni hagyni az EU-s költségvetésből, amihez az is kell, hogy a gazdák ne hibázzanak a támogatási kérelmek beadásánál. Ezt segíti majd a falugazdász hálózat megerősítése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában