Prósza cukkiniből

2023.12.31. 12:43

Könnyed reggeli, vacsora vagy előétel

A karácsonyi ünnepek, valamint a szilveszter és újév napjai arra valók, hogy elővegyük a klasszikus ételeket, mint például a húsos káposztát, a halászlét, szilveszterkor pedig szerencsevágyunkat is táplálva a lencsés finomságokat.

Antal Lívia

Persze készíthettünk valami újat is. Ebben receptek sokasága lehet a segítségünkre, de mi magunk is ötletelhetünk. Rugaszkodjunk el a receptek sorba szedett hozzávalóitól és mennyiségeitől. A receptek legyenek csak fogódzkodok. Ha hiányzik valami, szükségtelen boltba szaladnunk. Nézzünk inkább körül, mit találunk a spájzban vagy a hűtőben. A nagy falatozások után, között lepjük meg magunkat könnyedebb ételekkel. Egyik kedvencem a prósza, igen, jól hallják, olvassák, amely attól lesz könnyed, hogy nem krumpliból, hanem cukkiniból készítem. Találtam a hűtőben két kisebb darabot, amit héjastul reszeltem le almaszerelőn, hogy a kisütött prószában legyen egy kis zöld szín. Miután volt két almám, azokat is belereszeltem meghámozva a keverékbe. Mindig teszek bele egy negyed vöröshagymát is, hogy feldobja a lisztes keveréket. Aprításához nagy segítség a fokhagymareszelő, ráadásul így jobban kijön az íze. Nem szoktam kefírt vásárolni, de görög joghurt és tejföl mindig van otthon. Így ezekből teszek kétharmad-egyharmad arányban a kevert tésztába. Jöhet a búzaliszt, olyan mennyiségben, ahogy kívánja. Mivel volt egy kis maradék kukoricalisztem, azt is beleszórtam. Sóztam, borsoztam. A színe miatt pici kurkuma is került bele, illetve kápia paprikából apró, vékony, piros szeletek.

Egy tojás, hogy álljon össze. Emiatt öntöttem bele egy kis tejet is, hogy a viszonylag darabos összetevők könnyen összekeverhetőek legyenek egymással. Így kapunk egy sűrű palacsintatészta-szerűséget, amelyből egy púpos evőkanál mennyiséget vettem ki, és simítottam el a lapos serpenyőben. Három tenyérnyi szelet fér el egymás mellett. Nagyon minimális disznózsíron sütöttem ki. Tojássalátával tálaltam, amelyhez tíz darab tojást keményre főztem. Hétnek kivettem a sárgáját is, amit belekevertem a tejfölből, kevés mustárból, még kevesebb citromléből és reszelt hagymából álló, sóval, borssal ízesített masszába. A tojásszeletelőn felaprított tojásszeleteket óvatosan beleforgattam a keverékbe. A végeredmény a képen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában