Ráncsik Róbert gyermekkora óta papi pályára készült

2023.12.02. 15:30

Állandó diakónussá szentelték a börtönlelkészt - fotógalériával

Isten számára nincsen ténylegesen elrontott élet, ő nem elítélni akar, az irgalma végtelen, szeretete nem szűnik meg soha, szíve nyitva áll. Jézus, az isteni orvos pedig nem az egészségesekért jött, hanem a betegekért, a bűnösökért.

Arany Gábor

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök szentelte állandó diakónussá Ráncsik Róbertet

Fotó: A szerző

Ezt dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök fogalmazta meg beszédében az egerszegi Mária Magdolna-templomban szombaton délelőtt tartott misén, amelyen állandó diakónussá szentelte Ráncsik Róbert börtönlelkészt. 

Gyerekkoromban nagymamám fordította figyelmemet a vallás, az egyház felé, azért mondhatom, egész életemben erre készültem, de több kitérő után jutottam el idáig, fogalmazott érdeklődésünkre Ráncsik Róbert.
A kitérőkről csak annyit, valóban nem szokványos út vezetett idáig, hiszen egyházi középiskolába készült, de apja katonának szánta, így a kompromisszumként választotta szentgotthárdi gimnáziumot. Utána már papnak készült, de aztán a szerelem eltérítette, családot alapított. S ahogy egyszer megfogalmazta, nemcsak reverendában lehet a jó irányt megmutatni az embereknek, ezért elvégezte a rendőr  tiszthelyettes-képző iskolát, és 18 évig volt körzeti megbízott Pankaszon, Körmenden. Nagyobbik lánya, Rebeka súlyos betegsége érlelte meg benne az elhatározást, ha nem veszítik el gyermeküket, leszerel és az Úrnak fog szolgálni. Így is tett, megvált az egyenruhától, aztán munka mellett járt a pécsi hittudományi főiskolára, 2014-től Rédicsen hitoktató volt hat éven át, 2020 óta pedig a zalaegerszegi börtön lelkésze, mellette 2021-től a csesztregi plébánián is szolgál. 

Óriási kegyelem, hogy a börtönben szolgálhatok, a Jóisten ezt a küldetést szánta nekem, és én azt teszem, amit ő akar, fogalmazta meg Ráncsik Róbert.

A diakónus (szerpap) a görög diakonosz (szolga) szóból ered. A diakonátus intézményét a II. Vatikáni zsinat állította vissza. Egyik formája lehet az, hogy nős, kipróbált férfiakat is felszentelnek e szolgálatra, ha elmúltak 35 évesek és egyéb előírásoknak is eleget tesznek. A lényeg, hogy az egyház hívja meg az erre alkalmas férfiakat a szolgálatra. Általában azokat szentelik fel, akik már amúgy is jó ideje végzik a diakónus szolgálatait, feladatait. A diakónusoknak többféle feladatuk van: szolgálnak a szentmisében, az isteni misztériumoknál, segédkeznek a püspöknek, az áldozópapoknak. Áldoztatnak, esketnek, megáldják a házaspárokat, keresztelnek, hirdetik az evangéliumot, prédikálnak, temetnek – és végzik a szeretet különböző szolgálatait.

A börtönlelkész segíti a fogvatartottakat visszavezetni a civil életbe, szolgálatuk része a reintegrációs tevékenységünknek, mondta kérdésünkre a felszentelés után Együd József alezredes, Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. Az tapasztaljuk, hogy a külvilágtól való elzártság sokakat vezet rá a hitre, illetve az abban való megerősödésre, fűzte hozzá. Azt is elárulta, hogy a diakónussá avatáson a fogvatartottak zenekara, kórusa is részt vett, heten érkeztek Veszprémből Szántó Attila diakónus-börtönlelkész vezetésével. Ez is mutatja, hogy ő számukra fontos a börtönlelkész személye, szolgálata. Az egerszegiek közül pedig Virág Norbert olvashatott fel a szentmisén, ő aktívan részt vesz a Ráncsik Róbert által tartott csoportos és egyéni lelki foglalkozásokon, ezért érte ez a megtiszteltetés, emelte ki a parancsnok. 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában